ГоловнаПолітика

МЗС розповіло, як повернутися в Україну в період карантину

Українців за кордоном закликали реєструватися в системі "ДРУГ".

МЗС розповіло, як повернутися в Україну в період карантину
Фото: EPA/UPG

Міністерство закордонних справ повідомило, як повернутися в Україну з-за кордону в період карантину.

"Крок №1. Спробуйте повернутися в Україну до 17 числа", - сказав на пресбрифінгу в суботу міністр Дмитро Кулеба.

"Якщо ви бачите, що у вас не виходить це зробити, негайно зареєструйтеся в системі "ДРУГ" і ми будемо бачити, що ви залишаєтеся і що ви потребуєте нашої підтримки. Паралельно зверніться до консульської установи чи посольства в тій країні, де ви залишилися. Можете це зробити електронною поштою, у сторінках соцмереж", - продовжив міністр.

"Третій крок - коли ми побачимо цю картинку, де хто перебуває та в якій кількості, ми зможемо встановити контакт з цими людьми і формувати групи", - сказав він.

За приклад він навів ситуацію приблизно зі 100 українцями, які застрягли в Італії біля кордону Словенії. Туди спрямують спецрейс, який забере їх на батьківщину. "Але на борту є ще сто зайвих місць. Тому наші консули вже роблять оголошення в Північній Італії, що, якщо хтось хоче евакуюватися цим рейсом, він може звертатися і потрапити на цей літак", - сказав він.

За його словами, мобільні оператори lifecell, Vodafone, "Київстар" надішлють повідомлення на всі телефонні номери своїх абонентів, що перебувають за кордоном, з описом цього алгоритму дій.

Нагадаємо, що з 00:00 17 березня щонайменше по 3 квітня в Україні будуть закриті пункти пропуску через державний кордон для міжнародного регулярного пасажирського сполучення.

Крім того, з 00:00 16 березня щонайменше по 3 квітня буде закрито кордон для іноземців та осіб без громадянства (за винятком ряду категорій громадян).    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram