ГоловнаПолітика

Зеленський оголосив ужиті заходи протидії коронавірусу

Держава закриває кордони і припиняє авіасполучення.

Президент Володимир Зеленський виступив зі зверненням до народу, в якому оголосив надзвичайні заходи протидії коронавірусу, затверджені на засіданні Ради національної безпеки і оборони.

1. Закриття кордонів для іноземців

"Два тижні, починаючи з 00:01 16 березня 2020 року, іноземні громадяни не зможуть потрапити на територію України ні літаком, ні поїздом, ні автомобілем. Виняток становлять іноземці, які мають право на постійне або тимчасове проживання в Україні, представники офіційних делегацій і дипломатичних місій", - повідомив президент.

Вантажні пункти пропуску продовжать працювати.

2. Закриття регулярних авіарейсів.

"Через три дні ми закриваємо регулярне авіасполучення. За цей час ви повинні повернутися додому. Ті, хто з об'єктивних причин не встигне це зробити, повинні звернутися в консульство. Вони будуть повернуті додому окремими нерегулярними рейсами", - сказав Зеленський.

3. Обсервація для громадян України.

"Усі, хто повернеться, пройдуть медичну перевірку. У разі виявлення медичних ознак захворювання - спрямовані в обсервацію", - сказав він.

4. Виділено 100 млн гривень на засоби індивідуального захисту.

"У разі потреби буде виділено 500 млн на закупівлю медичного обладнання для інтенсивної терапії за прискореною процедурою", - сказав президент.

5. Починається виготовлення українських тестів на коронавірус.

"Інститут молекулярної біології НАН України виготовить 200 тисяч експрес-тестів. Також в регіонах України будуть використовуватися пересувні лабораторії", - оголосив Зеленський.

6. Держава простимулює запуск виробництва засобів індивідуального захисту.

***

Зеленський також попросив громадян дотримуватися правил гігієни і побільше залишатися вдома. 

"Людей похилого віку, особливо які мають хронічні хвороби, я дуже прошу залишатися вдома. Як показує світовий досвід, а особливо Китаю, де вірус істотно пішов на спад, найефективніший спосіб боротьби - бути вдома", - сказав президент.

Він просить роботодавців дозволити роботу з дому, особливо співробітникам з дітьми.

***

Окремо президент пообіцяв захист від коронавірусу військовим і подякував лікарям за самовіддану працю.

"Як і військові на передовій, ви захищаєте життя мільйонів українців. Ми доручили органам місцевого самоврядування та місцевій владі впровадити додаткове матеріальне заохочення медичних працівників, які залучені до протиепідемічних і лікувальних заходів", - сказав президент.

***

Зеленський також "відповів деяким політикам" і запевнив, що оголошений карантин не є спробою зам'яти акції протесту.

"Тимчасова заборона масових заходів - це не зазіхання на конституційне право на протест, це турбота про здоров'я українців. Нехай ситуація стабілізується, захворюваність піде на спад - тоді будемо мітингувати собі на здоров'я", - сказав він.

***

Своє звернення президент закінчив попередженням про те, що вірус паніки гірший від коронавірусу.

"Ми пережили багато. Нас не перемогли пташиний, свинячий, іспанський грип. Ми сильні, і все у нас буде добре. Бажаю вам 36,6", - сказав президент України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram