ГоловнаПолітика

Частина "Слуги народу" виступила проти створення Консультативної ради з "ОРДЛО" (оновлено)

Нардепи переконані, що такі переговори з "ОРДЛО" суперечать законодавству.

Частина "Слуги народу" виступила проти створення Консультативної ради з "ОРДЛО" (оновлено)
Фото: Макс Левин

Деякі народні депутати партії "Слуга народу" опублікували звернення до президента України від імені своїх однопартійців у зв'язку з подіями навколо переговорів з Росією.

Зокрема, це розмови про можливість відновлення постачання води в окупований Крим, заяви про внутрішній конфлікт на сході України і схвалене представниками України в ТКГ у Мінську рішення створити Консультативну раду в рамках політичної підгрупи. Текст звернення в Facebook розмістили, зокрема, Гео Лерос, Єгор Чернєв, Анастасія Красносільська, Микита Потураєв, Дмитро Гурін, Віталій Безгін.

"Тривогу викликає той факт, що до створюваної Консультативної ради увійдуть на рівних правах представники України й окремих районів Донецької та Луганської областей України як сторони консультацій. У зв'язку з цим вважаємо за доцільне заявити, що, згідно з положеннями закону "Про особливості державної політики з питань забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях" від 2018 року, Російська Федерація здійснює тимчасову окупацію Донецької та Луганської областей", - ідеться у зверненні.

Відзначають, що, відповідно до українського законодавства, на тимчасово окупованій території України, узурпувавши виконання повноважень влади, діють окупаційні органи влади Росії. Тому закони України унеможливлюють визнання в будь-якій формі будь-яких органів влади так званих "ЛНР", "ДНР", "ОРДЛО".

"Усі переговори щодо забезпечення прав та інтересів громадян України, а також про припинення збройної агресії повинні вестися винятково з Росією і її представниками. Легітимність представників так званих "ОРДЛО" може бути визнана тільки в тому випадку, якщо вони призначені законними представниками України або законними органами влади нашої держави", - підкреслили нардепи.

У зверненні йдеться про те, що депутати усвідомлюють, що створювана Консультативна рада є лише дорадчим органом без права прийняття рішень.

"Разом з тим, на наше переконання, реалізація на практиці оприлюдненого українськими ЗМІ положення про Консультативну раду закладає основу для того, щоб поставити під сумнів закріплену в законодавстві України позицію нашої держави, що на сході України відбувається збройна агресія з боку Російської Федерації, яка тимчасово окупувала Автономну Республіку Крим, Севастополь і території в Донецькій і Луганській областях", - ідеться у зверненні.

Відзначають, що такий підхід може поставити під сумнів продовження санкцій проти Росії і ніяк не вирішує складову безпеки в конфлікті на Донбасі.

Зеленського закликали не допустити реалізації оприлюднених рішень про створення Консультативної групи в способах і формах, які не мають підтримки в Україні, суперечать законодавству і державним інтересам.

"Також закликаємо президента України зобов'язати делегацію України на переговорах з Росією проводити на регулярній основі консультації та інформувати Верховну Раду про підходи та стан переговорів", - наголосили народні депутати.

Оновлення 19:27. До підтримку звернення приєдналися Олександр Алексійчук, Анна Бондар, Андрій Герус, Дмитро Гурін, Андрій Жупанін, Дмитро Кисилевський, Сергій Кузьміних, Олександр Мариковський, Марія Мезенцева, Галина Михайлюк, Олексій Мовчан, Андрій Мотовіловець, Дмитро Наталуха, Вікторія Подгорна, В'ячеслав Рубльов, Олександр Ткаченко, Ігор Фріс, Дмитро Чорний, Олена Шуляк, Іван Юнаков, Богдан Яременко та Єлизавета Ясько.

Нагадаємо, учасники Тристоронньої контактної групи з питань урегулювання ситуації на Донбасі 11 березня в Мінську домовилися створити так звану Консультативну раду в складі політичної підгрупи.

До складу Консультативної ради з правом вирішального голосу увійдуть 10 представників від України, 10 - від окупованих районів Донецької та Луганської областей, а також по одному представнику з правом дорадчого голосу від ОБСЄ, Росії, Німеччини та Франції.

Рішення ради носять рекомендаційний характер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram