ГоловнаПолітика

У полтавському селі демонтували пам'ятник Леніну

Монумент прибрали після інтересу ЗМІ.

У селі Веселий Поділ (Семенівський район Полтавської області) минулого тижня демонтували пам'ятник Леніну. Про це повідомив LB.ua активіст проєкту "Декомунізація.Україна".

Жителі села розповіли, що пам'ятник Леніну демонтувала місцева влада. Деякі селяни намагалися перешкодити демонтажу, але безуспішно.

Фото: LB.ua

Нагадаємо, про те, що пам'ятник Леніну в селі досі не демонтували, LB.ua повідомив на початку березня. Монумент був у поганому стані, а його постамент поступово розвалювався.

Фото: Олександр Рудоманов

Навесні 2015 року в Україні набув чинності закон, який зобов'язує місцеві органи влади демонтувати пам'ятники особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932-1933 років в Україні, політичних репресій; особам, які займали керівні посади в комуністичній партії, вищих органах влади і управління СРСР, УСРР (УРСР), інших радянських республік (за винятком осіб, діяльність яких була значною мірою пов'язана з розвитком української науки і культури); працівникам радянських органів державної безпеки; подіям, пов'язаним з діяльністю комуністичної партії, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, боротьбі проти учасників боротьби за незалежність України в ХХ столітті.

У лютому 2018 року директор УІНП Володимир В'ятрович заявив, що декомунізація в Україні фактично завершена. За його словами, в країні було демонтовано близько 2,5 тис. пам'яток, пов'язаних з тоталітарним режимом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram