ГоловнаПолітика

"Європейська Солідарність" закликала провести позачергове засідання Ради з приводу коронавірусу

І відмовитися від розгляду ринку землі в умовах карантину.

"Європейська Солідарність" закликала провести позачергове засідання Ради з приводу коронавірусу
Фото: eurosolidarity.org

«Європейська Солідарність» вимагає терміново провести позачергове засідання Верховної Ради України 16 березня і пропонує план дій для протидії епідемії коронавірусу. Про це заявила співголова фракції Ірина Геращенко у своєму відеозверненні до українців.

«Ми наполягаємо на негайному зібранні парламенту на позачергову сесію для серйозної предметної розмови одне з одним про те, як протистояти коронавірусу, що протягом трьох тижнів блокує керівництво Верховної Ради і монобільшість», – сказала вона.

Парламентарка назвала основні пункти, які мають бути виконані владою найближчим часом, і питання, на які суспільство має отримати відповіді.

«Наскільки країна забезпечена тестами і апаратами штучної вентиляції легеней, не тільки Київ, а кожен регіон. Забезпечення безпеки кордонів і сполучення, особливо з країнами, де епідемія набула значних масштабів. У тому числі Збройні сили України і прикордонники. Це має бути поблизу лінії зіткнення.

Як працює в цих екстремальних умовах система КПВВ, щоб вірус не мандрував з окупованих територій, з Росії на територію України (в'їзд жителям тимчасово окупованих територій і іноземцям тимчасово заборонено, - ред.). Ухвалити відповідні рішення, в тому числі законопроєкти, що стосуються відповідальності осіб, які не дотримуються відповідних рекомендацій, щоб не розповсюджувати епідемію в Україні. Провести економічний аналіз і ввести податкові канікули на час карантину, а також звернутися до підприємств, і де можливо - перейти на дистанційну роботу», – підкреслила вона.

Співголова фракції «Європейська Солідарність» наголосила, що обов’язковою є участь у цьому засіданні президента, прем’єр-міністра, секретаря РНБО і, звичайно, профільних міністрів, які відповідальні за ситуацію в медицині, економіці, за безпеку кордонів.

Вона також звернула увагу на те, що всі державні діячі, політики, лідери громадської думки мають інформувати суспільство про засоби профілактики коронавірусу.

«Кожна людина, яка є авторитетною в країні, має нагадувати українцям, що сьогодні засоби гігієни і дезінфекції повинні бути обов’язковими в кишені, торбинці і користуватися ними дуже важливо, щоб убезпечитися від інфекції. Усі країни світу, їхні лідери виступили із заспокійливими, виваженими і дуже важливими та чесними зверненнями до нації, у яких закликали до єдності, спокою, підтримки одне одного, дуже чіткого виконання рекомендацій ВООЗ, а жоден з керівників України досі не дійшов до проведення інформаційної і роз’яснювальної роботи», – додала політик.

Крім того, Геращенко зазначила, що за відсутності громадського контролю і без участі представників засобів масової інформації неприпустимо проводити планові засідання парламенту й обговорювати такі важливі питання, як ринок землі.

«Можливо, варто подумати, чи може Верховна Рада України в умовах карантину приймати абсолютно безвідповідальне рішення в порожньому залі, де не буде журналістів, щодо ринку землі та інших питань, які треба вирішувати за системи підтримки, моніторингу, не за зачиненими дверима», – сказала народна депутатка.

Нагадаємо, раніше з пропозицією провести позачергове засідання Ради виступило МОЗ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram