ГоловнаПолітика

МЗС закликало світ посилити тиск на РФ через нові репресії проти кримських татар

РФ продовжує ігнорувати міжнародно-правові зобов'язання.

МЗС закликало світ посилити тиск на РФ через нові репресії проти кримських татар
Фото: Макс Требухов

Міністерство закордонних справ України закликало міжнародних партнерів посилити політичний, економічний і санкційний тиск на Росію через чергові обшуки і затримання кримських татар в окупованому Криму. Про це повідомив пресцентр МЗС.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з черговою хвилею незаконних обшуків і затримань кримських татар, скоєних сьогодні російською окупаційною владою в Бахчисарайському районі АР Крим. Станом на цей момент відомо про незаконні затримання щонайменше чотирьох громадян України - Амета Сулейманова, Сейтумера Сейтумерова, Османа Сейтумерова і Рустема Сейтмеметова", - сказано в заяві міністерства.

Ігноруючи свої міжнародно-правові зобов'язання як держави-окупанта, Росія продовжує сприймати фактор корінного народу Криму як загрозу для окупаційного режиму.

"Викликає обурення, що в рамках політики репресій проти кримських татар Росія продовжує зловживати антитерористичним законодавством, використовуючи брехливі звинувачення в тероризмі для переслідування кримськотатарських активістів", - додали в МЗС.

Підкреслюють, що РФ повинна виконати резолюції Генеральної Асамблеї ООН 68/262 від 27 березня 2014 року "Територіальна цілісність України" і "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)" 2016-2019 рр., а також наказ Міжнародного суду ООН щодо застосування заходів у рамках позову України проти Російської Федерації про застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

"Закликаємо міжнародних партнерів посилити політичний, економічний і санкційний тиск на державу-агресора з метою припинення Росією порушень прав людини в тимчасово окупованому Криму", - наголошено в заяві.

Нагадаємо, вранці 11 березня співробітники підконтрольної РФ ФСБ у Криму провели обшуки за сімома адресами проживання і роботи кримських татар. Під час обшуків затримали 5 осіб, чотирьох з них російська ФСБ допитала як підозрюваних за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ (участь у діяльності організації, яку, відповідно до законодавства РФ, визнано терористичною).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram