ГоловнаПолітика

Частка відмов у канадських візах для українців 2019 року перевищила 25%

Посол Шевченко назвав це "неадекватною цифрою".

Частка відмов у канадських візах для українців 2019 року перевищила 25%
Фото: wikipedia.org / Wadco2

Частка відмов українцям у гостьових візах для поїздок у Канаду перевищує 25%, тобто не впускають до країни приблизно кожного четвертого громадянина України.

Такі дані в інтерв'ю "Радіо Свобода" повідомив посол України в Канаді Андрій Шевченко.

"Минулого року - 26-27% відмов українцям у візах. І як вважав, так і вважаю, що це неадекватна цифра, яка абсолютно не відповідає реальному стану відносин між нашими країнами, вона не відповідає тим імміграційним ризикам, які хтось може малювати по Україні", - сказав посол.

За словами дипломата, Канада дуже консервативна в плані візових правил, але останнім часом намітився невеликий прогрес.

"Канада налагодила дуже якісний і швидкий процес розгляду візових анкет для більшості українців, які подаються. Це зараз становить 5-6 робочих днів. І це хороший термін для канадської візи. І також той, хто отримує канадську візу, він знає, що здебільшого тепер Канада видає візи на повний термін паспорта. Це означає, що з новим паспортом можна отримати в разі позитивного розгляду 10-річну візу, яка дає можливість подорожувати, працювати, точніше налагоджувати бізнес-контакти", - сказав Шевченко.

Він додав, що Україна обговорює можливість приєднатися до програми Trusted Travelers - спрощений в'їзд для тих, хто вже мав візу.

"Під час візиту президента Зеленського в Канаду Україна отримала пропозицію обговорити можливість приєднання до програми, яку канадці називають Trusted Travelers. Це означає спрощений в'їзд для особи, у якої вже була раніше канадська віза або яка зараз має американську візу. Тобто це технічна, але дуже важлива деталь, яка може на практиці полегшити життя для українців, які подорожують неодноразово з України в Канаду. Над цим працюємо", - повідомив посол.

Нагадаємо, що в 2016 року Україна й Канада почали консультації щодо лібералізації візового режиму.

Канада стала видавати громадянам України багаторазові візи терміном на 10 років і поступово збільшувати пропорцію заявників, які отримують такі довгострокові дозволи на в'їзд. Також Канада спростила візові вимоги для українців.

Водночас попередній посол США Роман Ващук говорив, що про скасування віз не йдеться.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram