ГоловнаПолітика

Рада оголосила недовіру генпрокурору Рябошапці

За проголосували 263 нардепи.

Верховна Рада на позачерговому вечірньому засіданні 5 березня проголосувала за висловлення недовіри генпрокурору Руслану Рябошапці. За проголосували 263 нардепи.

Голоси за звільнення генпрокурора віддали 179 членів фракції "Слуга народу", 36 із ОПЗЖ, 0 з "Європейської Солідарності", 0 із "Батьківщини", 15 з групи "За майбутнє", 0 від "Голосу", 16 із групи "Довіра" і 17 позафракційних.

У заключному слові перед голосуванням Рябошапка перерахував досягнення роботи прокуратури під його керівництвом, у тому числі й у справах, що стосуються війни на Донбасі.

"Ми створили спеціальний департамент, який збирає і передає в міжнародні суди докази збройної агресії Росії. Ми створили підрозділ, який співпрацює з рідними загиблих", - пояснив він.

"Постанову побудовано на відкритій брехні і маніпуляції. Мене не цікавить думка Бужанського про реформу прокуратури. Для мене найкраща оцінка і відповідь на цю постанову - лист батька вбитої Катерини Гандзюк, у якого нарешті з'явилася надія, що вбивці його дочки будуть покарані. Я не став нічиїм слугою. Я був і є незалежним. А незалежного прокурора не можна примусити, його можна тільки звільнити. І я йду, але я йду, щоб повернутися", - заявив Рябошапка, відмовившись відповідати на запитання нардепів.

Рябошапка вийшов, деякі парламентарії кричали йому: "Ганьба!"

Нагадаємо, наступного тижня можливе ще одне позачергове засідання Верховної Ради для голосування за нового генерального прокурора. Кандидатом на посаду є нардеп Іонушас

3 березня в парламенті зареєстрували проєкт постанови про висловлення недовіри генеральному прокурору Руслану Рябошапці.

Лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що "останньою краплею" для звільнення Рябошапки стало непідписання підозри панові Порошенку. Сам Рябошапка заявив, що від нього ніхто не вимагав підписувати підозри у вчиненні злочинів п'ятим президентом України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram