ГоловнаПолітика

Волкер звинуватив Макрона в заграванні з Путіним

Колишній спецпредставник США з питань України прокоментував роль Німеччини і Франції в переговорах у нормандському форматі.

Волкер звинуватив Макрона в заграванні з Путіним
Фото: 24 tv

Колишній спецпредставник США з питань України Курт Волкер прокоментував, чим, на його погляд, керуються Німеччина і Франція у переговорах у нормандському форматі (Франція, Німеччина, Україна, Росія).

Про це він розповів в інтерв'ю "Укрінформу".

"Наскільки я знаю, зараз обговорюється проведення саміту у квітні. Але подивимося. Отже, по Німеччині і Франції. Німецька сторона, по-моєму, сумлінно прагне продовжувати процес і висловлює збалансований погляд, працюючи над тим, щоб посилити прогрес в імплементації Мінська. Франція, на мою думку, зосереджена більше на гуманітарних аспектах, заявивши, що саме це має бути пріоритетом", - зазначив Волкер.

Він також зауважив, що відверті політичні загравання президента Франції Еммануеля Макрона з президентом РФ Володимиром Путіним можуть призвести до ослаблення тиску на Росію, яка досі зберігає збройну агресію проти України.

"Зовсім недавно ми побачили, як президент Макрон робив "увертюри" на адресу президента Путіна. Думаю, це частина його прагнення посилити свою лідерську роль у Європі, особливо в той час, коли роль канцлера Ангели Меркель і ХДС (Християнсько-демократичного союзу, - ред.) у Німеччині спадає", - сказав Волкер.

Він підкреслив, що така "підвішена" ситуація для України може обернутися зниженням міжнародного тиску на Росію. У той самий час Волкер визнав, що частково ситуація ускладнюється відсутністю активної позиції з боку Вашингтона в дипломатичних зусиллях з урегулювання конфлікту РФ і України.

"Отже, я вважаю, що для України ситуація "підвішена", що може, зрештою, призвести до того, що тиск на Росію дещо зменшиться. Очевидно, це посилюється і тим, що США протягом декількох місяців не були дуже активним гравцем. Втім сподіваюся, що після візиту держсекретаря Майкла Помпео (до Києва, - ред.) ми побачимо відновлення участі Сполучених Штатів і їх залучення в цей процес на підтримку України. На мою думку, це допоможе компенсувати рівновагу", - додав Волкер.

Нагадаємо, Макрон під час виступу на 56-й Мюнхенській безпековій конференції заявив, що Захід слабшає, і закликав розробити нову політику щодо Росії. При цьому він наголосив на важливості партнерства зі США.

Раніше президент Франції зробив кілька скандальних заяв про те, що ворогом НАТО є тероризм, а не РФ, і закликав Альянс до тіснішої взаємодії з Росією. Зокрема, в інтерв'ю британському виданню The Economist Макрон заявляв про "смерть мозку" НАТО і закликав Європу "прокинутися". При цьому 2017 року Макрон говорив, що "агресором на сході України є Російська Федерація і це загальновідомий факт".

Про те, що новий саміт Нормандської четвірки повинен пройти у квітні в Берліні, президенти Німеччини, Франції, України і РФ домовилися на зустрічі в Парижі. 15 лютого Макрон цю домовленість підтвердив.

17 лютого прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що ще не зрозуміло, в якому місяці може пройти зустріч. Він говорив, що це питання ще обговорюється. 26 лютого голова МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що новий саміт у нормандському форматі може відбутися після виконання рішень попереднього саміту, а саме закріплення в законодавстві України "особливого статусу Донбасу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram