ГоловнаПолітика

Волкер не вірить, що Росія має намір завершити війну з Україною

Колишній спецпредставник США похвалив Зеленського за "чітку позицію".

Волкер не вірить, що Росія має намір завершити війну з Україною
Курт Волкер
Фото: Радио Свобода

Колишній спецпредставник США з питань України Курт Волкер вважає, що війна з Україною "повністю комфортна" для Росії.

Про це він заявив в інтерв'ю "Укрінформу".

"Я не вірю, що Росія має намір завершити війну. Я думаю, що для них цілком комфортна нинішня ситуація. У зв'язку із цим усі інші кроки зі зміцнення України - в демократичній, політичній, економічній сферах, побудова міцного, життєздатного і безпечного суспільства - це те, що зараз має найважливіше значення. Це також продемонструє президенту РФ Путіну, що продовжувати окупацію частини України немає сенсу", - сказав він.

Волкер також зазначив, що президенту Володимиру Зеленському "вдалося зайняти чітку позицію, заявивши про готовність іти на мирні ініціативи".

"Одна з розумних речей, яку зробило нинішнє українське керівництво, президент Зеленський, - він зайняв чітку позицію, заявивши про готовність іти на мирні ініціативи, робити кроки вперед. Таким чином він не дав росіянам вийти з-під міжнародного тиску і повернув його назад, на Росію, заявивши, що Україна готова спробувати просуватися далі. Але виникає питання - що Москва готова зробити для цього? І я думаю, це спрацювало", - сказав він.

При цьому Волкер підкреслив, що "різні уряди мають різні стилі".

"На мою думку, дуже важливо, що зробив президент Петро Порошенко - він відновив українську армію і зупинив пряму агресію Путіна. Однак ми і надалі спостерігаємо, що Росія і Путін продовжують заперечувати будь-яку причетність до втручання в Україні, що, як ми знаємо, не відповідає дійсності. Путін також намагається перевести міжнародний тиск з Росії на Україну. Він заявляє, що Україна не виконує Мінських угод, а Росія взагалі не відповідальна за виконання Мінська - ні про припинення вогню, ні про відведення тяжкого озброєння, ні про розпуск незаконних збройних формувань, виведення своїх сил тощо", - пояснив колишній спецпредставник США з питань України.

Нагадаємо, Волкер отримав посаду спецпредставника з питань України 2017 року, коли держсекретарем був Рекс Тіллерсон, але зумів порозумітися і з його наступником Майком Помпео. Волкер займався мирним врегулюванням в Україні і, зокрема, вів переговори з помічником президента Росії Владиславом Сурковим, однак так і не дійшов з ним згоди щодо України.

Наприкінці вересня минулого року Волкер подав у відставку. Повідомляли, що його відставка пов'язана з публікацією скарги співробітника ЦРУ на телефонну розмову Дональда Трампа і Зеленського, в якій фігурувало ім'я Волкера. Інформатор писав, що Волкер давав поради вищому керівництву України, як реагувати на прохання президента США з приводу Джо Байдена.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram