ГоловнаПолітика

Апеляційна палата ВАКС залишила чинними 16 млн гривень застави екснардепу Дубовому

Захист просив скасувати постанову про заставу і не застосовувати жодних запобіжних заходів.

Фото: Катерина Петренко

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відмовила адвокатам колишнього народного депутата Олександра Дубового в задоволенні апеляційної скарги.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Захист просив скасувати постанову слідчого судді про заставу в розмірі майже 16 мільйонів гривень і не застосовувати жодних запобіжних заходів.

Фото: Катерина Петренко

Фото: Катерина Петренко

За версією слідства, Дубовой - організатор і ініціатор корупційної афери із заволодіння 92 мільйонами гривень шляхом придбання одеського заводу-банкрута "Краян" за свідомо удвічі завищеною вартістю. За словами прокурора, саме Дубовой звернувся до мера Одеси Геннадія Труханова і переконав його змовитися, ввести в оману депутатів міськради і здійснити корупційну схему.

Фото: Катерина Петренко

Як повідомив прокурор Валентин Мусіяка, детективи НАБУ знайшли в столичному офісі Дубового під час обшуку у 2017 році понад 250 документів, що стосуються господарської діяльності "Краяну". Ці документи, на думку прокурора, доводять, що підозрюваний керував і штучним банкрутством кранобудівного підприємства, і перепродажем адмінбудівлі.

На засіданні адвокати говорили про непомірність застави, яку Дубовому вдалося оплатити завдяки тому, що його дружина взяла кредит на 11 млн гривень. На думку захисту, тепер дружина не може оплатити кредит, оскільки з ініціативи САП її майно арештували. При цьому прокурор заявив, що подружжя "має достатній майновий статок".

Також адвокат у своїй скарзі посилався на вирок Малиновського райсуду Одeси від 4 липня 2019 року, що виправдав Труханова і вісьмох фігурантів. Адвокат вважає, що Дубовой не винен, оскільки суд встановив, що змови і злочинного наміру нe було. Вирок щe нe набув чинності й оскаржується в Апeляційній палаті ВАКС.

Окрім того, адвокат Микита Нуралін розповів, що обшук у 2017 році відбувся в офісі адвокатського об'єднання, яке нібито не належить Дубовому, як і знайдений там телефон. Однак прокурор цю інформацію спростував.

"Був вилучений тeлeфон Дубового, в якому також знайдено докумeнти щодо "Краяну", чорнові записи про зовнішній рeмонт будівлі. Зазначалося, що на це необхідно 10 млн гривень. Знайдено також листування з Бабeнком, адвокатами про скасування арешту на кошти, за які купили завод. Також був незаконний вплив на суддів, в результаті чого звільнили суддю Кізюн. Підозра обґрунтована", - повідомив прокурор.

Апеляційна палата ВАКС відмовила в задоволенні апеляційної скарги адвокатів і залишила чинною заставу в розмірі майже 16 мільйонів гривень.

Нагадаємо, у справі про заволодіння понад 92 млн гривень з бюджету Одеси шляхом придбання збанкрутілого заводу "Краян" за вдвічі завищеною ціною у 2016 році з'явилося четверо підозрюваних: ексдепутат Кілійської райради Одеської області Анатолій Коломієць, депутат Одеської обласної ради Олег Бабенко, екснардеп Олександр Дубовой і помічниця мера Одеси Геннадія Труханова Олена Попова.

31 січня Вищий антикорупційний суд призначив заставу в розмірі 15,7 млн грн екснардeпу Дубовому. 3 лютого її внесли.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram