ГоловнаПолітика

54 депутати оскаржили в Конституційному Суді закон про верифікацію соцвиплат

Депутати просять заборонити опрацювання конфіденційної інформації без згоди особи.

54 депутати оскаржили в Конституційному Суді закон про верифікацію соцвиплат
Фото: пресс-служба президента

54 депутати Верховної Ради на чолі з Наталією Королевською і Василем Німченком оскаржили в Конституційному Суді верифікацію соцвиплат згідно із законом, прийнятим у грудні 2019 року.

Про це йдеться на сайті КСУ.

Головною претензією депутатів є те, що він передбачає опрацювання конфіденційної інформації без згоди особи. Згідно з Конституцією України, це допускається тільки в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Депутати вважають, що ухвалений закон не відповідає "легітимній меті, яка дозволяла б збір, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди".

Вони вказують на те, що 2017 року верифікація житлових субсидій знайшла тільки 3,1 млн гривень порушень із загальної суми 71 млрд гривень. "Тобто економічний ефект від верифікації житлових субсидій у 2017 році (без даних за два місяці) становив лише 0,004% від витрат на ці цілі", - сказано в поданні.

Також у поданні зазначено, що закон не розкриває повноважень Мінфіну з верифікації, не визначає її порядку і не конкретизує весь перелік державних виплат, які можуть бути предметом верифікації. Це суперечить принципу правової визначеності.

Тому депутати просять визнати неконституційними пов'язані з верифікацією положення у 12 законах.

Під поданням підписалися депутати проросійської партії ОПЗЖ і "Батьківщини", включно з Юлією Тимошенко.

Нагадаємо, процес верифікації соцвиплат почався ще в грудні 2015 року, коли Мінфіну дали допуск до банківської таємниці, але без особливого успіху через конфлікт між міністерствами і проблеми з розрізненістю державних реєстрів.

У 2018 році Конституційний Суд тимчасово заборонив Мінфіну збирати персональні дані під час верифікації соцвиплат, у зв'язку з чим довелося змінювати редакцію одного з пунктів Бюджетного кодексу.

Наприкінці 2019 року Верховна Рада прийняла новий закон про верифікацію пенсій та інших державних виплат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram