ГоловнаПолітика

Джемілєв: в ізоляції від цивілізованого світу у кримчан немає світлих перспектив

"Крим рано чи пізно буде звільнено від російської окупації".

Джемілєв: в ізоляції від цивілізованого світу у кримчан немає світлих перспектив
Фото: eurosolidarity.org

Народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Мустафа Джемілєв вважає, що Крим рано чи пізно звільнять від російської окупації. Про це він сказав на форумі «Час Криму», присвяченому шостим роковинам окупації Криму.

Він також нагадав, що Указ про заснування 26 лютого Дня спротиву російській окупації Криму запропонували понад 150 депутатів.

«Це має велике значення і для всієї України, і для жителів Криму. Спротив російській окупації в Криму триває. День 26 лютого 2014 року був піком зіткнення між вірними своїй Батьківщині громадянами України і сепаратистами та провокаторами з метою змусити депутатів Верховної Ради прийняти звернення до Путіна з проханням приєднати Крим до РФ. Того дня їм це не вдалося, провокатори і зрадники були відкинуті, але в ніч на 27 лютого ВР Криму і Рада міністрів Криму були зайняті озброєними терористами без розпізнавальних знаків, а точніше загоном військової розвідки РФ ГРУ, які потім змусили депутатів проголосувати за рішення, продиктоване з Кремля. Належної реакції з боку керівництва України щодо нейтралізації озброєних бандитів, на жаль, тоді не було, а потім для підкріплення розташованого в Севастополі двадцятитисячного корпусу російської Чорноморської бази і повної окупації півострова почали рухатися військові вертольоти, літаки, бронетранспортери, танки, а також колони автомобілів з воїнами російських регулярних частин для повної окупації Криму», - сказав Джемілєв.

Він звернувся до жителів Криму: «Уже шість років наша земля перебуває під окупацією. Вторгнення Росії до Криму, а через місяць у східні регіони принесло горе і страждання багатьом людям. У Криму десятки викрадених і тих, до кого були застосовані тортури, убитих, сотні арештів із подальшими великими термінами, постійні обшуки. Не менш ніж сотня тисяч жителів Криму мусила покинути свої будинки і переїхати на материкову частину України, оскільки на окупованій території ліквідовано демократичні свободи і на півострові встановлено режим, який був у найгірші роки радянського комуністичного режиму. Гібридна війна, яка триває вже 6 років, забрала життя близько 14 тис. наших громадян, десятки тисяч поранені і залишилися інвалідами. Мільйони біженців. Не менше убитих і з боку агресора, заподіяно великих матеріальних збитків як Україні, так і Росії у результаті введених проти агресора санкцій».

На думку Джемілєва, Кримський півострів, який завжди славився своїми природними ресурсами і рекреаційними центрами, перетворено на велику військову базу, яка становить загрозу всьому Чорноморському басейну. Депутат переконаний, що для жителів Криму в умовах окупації, а відповідно і ізоляції від цивілізованого світу, немає і не може бути світлих перспектив. Сама країна-окупант буде перетворюватися на Північну Корею і стане символом тоталітаризму, жорсткості і мракобісся.

"Вихід із ситуації може бути тільки один - усі сторони повинні строго дотримуватися принципу міжнародного права, виконувати рішення і резолюції, постанови загальновизнаних міжнародних організацій, в тому числі ГА ООН, ПА Ради Європи, Міжнародного суду ООН, ОБСЄ", - резюмував Джемілєв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram