ГоловнаПолітика

Джемілєв закликав кримчан до ненасильницького опору окупації

"Я закликаю всіх змінити страх на презирство до окупантів".

Джемілєв закликав кримчан до ненасильницького опору окупації
Фото: www.dyvys.in

Лідер кримськотатарського народу, депутат Верховної Ради Мустафа Джемілєв закликав кримчан до мирного, ненасильницького опору російській окупації.

Про це він заявив під час виступу на форумі в день опору російській окупації Криму - 26 лютого.

"Я закликаю всіх змінити страх на презирство до окупантів з усіма наслідками, що випливають з цього принципу мирного ненасильницького опору окупації. Є на Сході мудре прислів'я: найбільше дорожить своєю шкурою той, чия шкура нічого не варта. Я впевнений, що в Криму достатньо патріотів, які думають не про свою шкіру, а про майбутнє свого півострова, майбутнє своїх дітей", - сказав він.

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року близько 7-8 тисяч жителів півострова під українськими та кримськотатарськими прапорами зібралися на мітинг за єдину Україну. По інший бік з ініціативи партії "Русское единство" вийшли мітингувати близько 3-4 тисяч активістів з російськими і кримськими триколорами. Масовий мітинг переріс у бійку. Протистояння закінчилося тим, що представники кримськотатарського народу, яких було вдвічі більше, витіснили з площі перед Верховною радою проросійських опонентів. Через тисняву двоє людей загинули, кілька десятків отримали травми.

Заплановане на цей день засідання парламенту, на якому депутати збиралися розглянути питання відставки уряду донецько-макіївського Анатолія Могильова і призначення дати референдуму про незалежність автономії, не відбулося через відсутність кворуму.

У ніч на 27 лютого російські силовики взяли під контроль будівлі Верховної ради і Ради міністрів Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram