ГоловнаПолітика

Сурков сумнівається в поверненні Україні окупованих районів Донбасу

Колишній помічник Путіна підтвердив, що пішов через зміну обстановки навколо України.

Сурков сумнівається в поверненні Україні окупованих районів Донбасу
Фото: EPA/UPG

Колишній помічник президента Росії Владислав Сурков дав перше інтерв'ю після своєї відставки.

У розмові, яку опублікував сайт "Актуальні коментарі", він заявив, що пішов у відставку через зміну обстановки навколо України. "Контекст змінився, скажімо так", - сказав він.

Під час інтерв'ю Сурков заявив, що України не існує, а "на українському напрямку" потрібно використовувати тільки силу. "Примус силою до братських відносин - єдиний метод, який історично довів ефективність на українському напрямку. Не думаю, що буде винайдено якийсь інший", - сказав він.

Він також висловив сумнів, що Україна поверне контроль над окупованими Росією районами Донецької і Луганської областей. "Донбас не заслуговує такого приниження. Україна не заслуговує такої честі", - сказав Сурков.

У відповідь на запитання, яке враження на нього справив президент України Володимир Зеленський, Сурков відповів: "Не лох. У кожному разі, в Парижі все прийняли його за президента... У нього легкість незвичайна в думках".

Нагадаємо, Сурков працював помічником Путіна з вересня 2013 року, відповідав за український напрямок і співпрацю.

У 2018 році він був перепризначений на цю посаду. У травні 2019-го в російських ЗМІ з'явилася інформація про можливу відставку Суркова. Серед причин називали, зокрема, провал його стратегії на українському напрямку.

Суркова включено в санкційні списки Європейського Союзу, США, Канади, Австралії та Швейцарії. Американська сторона вважає помічника президента Росії одним з головних високопоставлених чиновників російської адміністрації, відповідальних за порушення суверенітету і територіальної цілісності України.

За офіційною інформацією, відповідатиме за український напрямок тепер заступник голови адміністрації президента Росії Дмитро Козак.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram