ГоловнаПолітика

Зеленський висунув умови для закриття збиткових шахт

"Жодна шахта не може бути закрита чи ліквідована, поки люди не отримають нової роботи".

Зеленський висунув умови для закриття збиткових шахт
Фото: resident.gov.ua

Президент Володимир Зеленський наголошує на необхідності створити Національну програму справедливої трансформації вугільних регіонів, яка передбачатиме перекваліфікацію і нові робочі місця для шахтарів, вирішення питання доступу до освіти для дітей гірників, а також налагодження сервісів у шахтарських містах.

Про це повідомляють на сайті президента.

Зеленський підкреслив, що ключова цінність - це люди, а тому реформа вугільних регіонів повинна бути справедливою. За його словами, такі зміни - тривалі, і протягом цього часу країна потребуватиме вугілля. Але поступово держава повинна створити соціально-економічні можливості для розвитку вугільних регіонів.

"Для цього Міністерством розвитку громад і територій буде розроблена Національна програма справедливої трансформації вугільних регіонів. Її головний принцип: жодна шахта не може бути закрита або ліквідована, поки люди не отримають нову роботу - безпечну і з гідною оплатою. Спочатку нові робочі місця для цих людей. І тільки потім починаємо говорити про решту", - пояснив президент.

Також реалізація програми повинна вирішити проблему доступу до освіти для дітей шахтарів - шляхом створення стипендіального фонду.

Президент нагадав, що недавно він відвідав шахту "Межирічанська" у Львівській області, і гірники скаржилися на те, що місцева школа в жахливому стані. Тоді на нараді Зеленський поставив завдання віцепрем'єру - міністру розвитку громад і територій Денису Шмигалю забезпечити ремонт школи до 1 вересня. Він також наголосив на необхідності проведення аудиту стану інших шкіл у шахтарських регіонах.

За словами президента, Нацпрограма також повинна бути спрямована на турботу про літніх людей, зокрема йдеться про дострокову пенсію і розвиток сучасної інфраструктури і сервісів у шахтарських містах.

Крім того, Зеленський підтримав пропозицію представників галузі зі створення Держкомітету з вугільної промисловості. Президент підкреслив, що міністр інфраструктури повинен приділити особливу увагу ремонту доріг у невеликих шахтарських населених пунктах.

Також він звернувся до віцепрем'єра Шмигаля з проханням опрацювати можливість організації робочих поїздок шахтарськими містами з метою вивчення їх стану.

Нагадаємо, раніше Зеленський попросив компанію ДТЕК Ріната Ахметова допомогти знайти покупця на "Центренерго" і неприбуткові шахти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram