ГоловнаПолітика

Рябошапка: справи про напади на активістів передадуть у СБУ

Контекст нападів - єдиний для всієї України, незалежно від регіону.

Рябошапка: справи про напади на активістів передадуть у СБУ
Фото: Диана Буцко

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка заявив, що кримінальні справи про напади на громадських активістів будуть передані в Службу безпеки України.

Про це він сказав на Форумі реформ "На шляху у Вільнюс" у вівторок.

"Ми намагаємося всі ці справи, пов'язані з нападами на активістів, передати в один орган досудового розслідування - це Служба безпеки України. Є деякі особливості, чому саме туди передаються ці справи. Ми розуміємо, що контекст, чому ці напади відбуваються, єдиний для всієї України, незалежно від регіону. Тому краще для нас, щоб ця служба була єдиним органом досудового розслідування", - сказав генеральний прокурор.

Він додав, що і процесуальне керівництво теж буде здійснювати один підрозділ Офісу Генеральної прокуратури.

Нагадаємо, влітку 2019 року Верховна Рада VIII скликання затвердила висновки тимчасової слідчої комісії з питань нападів на активістів.

У 41-сторінковому документі йшлося, що правоохоронні органи не знайшли замовників убивства Катерини Гандзюк і Віталія Олешка, тому контроль за досудовими розслідуваннями за цими кримінальними провадженнями потрібно продовжувати.

Також депутати визнали напади на активістів в Одесі системними, що місцева влада залучає до цієї діяльності комунальну силову структуру "Муніципальна варта".

ТСК звернула увагу на необхідність суттєвої активізації зусиль правоохоронних органів для розслідування нападів на громадських активістів і передачі справ до судових органів.

У грудні 2019 року Верховна Рада IX скликання створила нову тимчасову слідчу комісію з розслідування нападів на Катерину Гандзюк та інших активістів у 2017-2018 роках. Її очолив депутат Ігор Васильєв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram