ГоловнаПолітика

Зеленський запропонував позбавити Кабмін зарплати через борги перед шахтарями

Президент дав два місяці на виплату заборгованості.

Зеленський запропонував позбавити Кабмін зарплати через борги перед шахтарями
Фото: facebook/Михайло Волинець

Президент Володимир Зеленський дав два місяці на погашення боргів із зарплат на вугільних підприємствах. Про це він сказав на нараді працівників вугільної промисловості.

"Можна довго перераховувати всі проблеми, думати, як же так сталося, і шукати винуватих. Але я впевнений, що сьогодні тисячі шахтарів та їхні сім'ї, їхні діти найбільше хвилює тільки одне питання: як жити далі", - сказав він.

За його словами, перед тим, як вирішувати стратегічні проблеми вугільної галузі, потрібно вирішити спочатку насущні.

До цієї категорії він зараховує борги із зарплат - понад 1 млрд гривень.

"Я дуже прошу в найближчі два місяці - березень, квітень - закрити всі борги. Повністю. Якщо ми не будемо закривати, якщо пропустимо хоч одну добу, тоді, мені здається, буде справедливим, що весь уряд не отримуватиме зарплати", - сказав Зеленський.

Також він зажадав припинити імпорт марок вугілля, що видобувається в Україні.

"Спочатку - наше вугілля, наші шахтарі, наша електроенергія. Якщо якась марка в нас не видобувається, тоді ми можемо починати обговорювати питання конкретної марки. Імпорту немає куди заходити в нашу вугільну галузь", - заявив президент.

Нагадаємо, 5 лютого Державна казначейська служба перерахувала 163 млн грн на виплати зарплатної заборгованості шахтарям. Раніше, 4 лютого, 52 працівники шахти "Капітальна" ДП "Мирноградвугілля" відмовилися підніматися на поверхню на знак протесту проти знеструмлення шахт у Донецькій області та 93,1 млн гривень боргів із зарплати.

У січні четверо лідерів профспілки шахтарів Львівської області оголосили голодування на знак протесту проти невиплати зарплат. Тоді ж повідомляли, що на 16 січня зарплатна заборгованість перед ДП "Львіввугілля" становить 317,79 млн грн (грудень, листопад, частково жовтень 2019-го).

12 листопада 2019 року шахтарі Львівської області просили Володимира Зеленського погасити 354 млн гривень боргу із зарплати. У зверненні йшлося про те, що ситуація, яка склалася, може призвести до соціального вибуху в регіоні, в якому проживає 150 тис. осіб.

14 листопада Міністерство фінансів України перерахувало один мільярд гривень для виплати заборгованості із зарплат шахтарям Донбасу, Волині та Львівщини.

У грудні також Кабмін направляв 322,6 млн гривень на зарплати шахтарям.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram