ГоловнаПолітика

У "Слузі народу" оголосили про початок консультацій з регіонами щодо зміни Конституції в частині децентралізації

"Друга частина - це паралельний процес консультацій з фракціями".

У "Слузі народу" оголосили про початок консультацій з регіонами щодо зміни Конституції в частині децентралізації
Фото: Анна Стешенко

Лідер партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко оголосив про початок консультацій з регіонами щодо зміни Конституції в частині децентралізації.

Про це він сказав журналістам у вівторок.

"Результати обговорень [у Києві] зводитимуть в єдину систему, і далі будуть з регіонами обговорюватися ці зміни. Потім після кожного обговорення будуть делегати, які приїдуть до Києва і поділяться, що там проходило в регіонах. Це перша частина, пов'язана з відкритим обговоренням з людьми. Друга частина - це паралельний процес консультацій з фракціями, пошук консенсусу всередині парламенту. Звичайно, в цих процесах ми прислухаємося до думки наших друзів і партнерів", - сказав він.

Нагадаємо, один із пунктів Мінських угод передбачає проведення в Україні конституційної реформи, яка передбачає як ключовий елемент децентралізацію, а також прийняття постійного законодавства про особливий статус "ДНР" і "ЛНР".

2015 року ухвалення змін до Конституції в частині децентралізації призвели до людських жертвами біля Верховної Ради - і процес зупинився після першого читання.

У грудні 2019 року президент Володимир Зеленський вніс у Верховну Раду правки до Конституції в частині децентралізації влади (законопроєкт 2598). Законопроєкт розкритикували як українські експерти, так і західні партнери, і вже в січні Зеленський відкликав його.

Для внесення змін до Основного закону необхідні два голосування 226 голосами на двох сесіях Верховної Ради України та рішення 300 голосами - конституційною більшістю - для остаточного ухвалення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram