ГоловнаПолітика

Данілов запевнив, що "чорні скриньки" збитого в Ірані літака МАУ без представників України розшифровувати не будуть

На цю мить бортописці перебувають у Тегерані.

Данілов запевнив, що "чорні скриньки" збитого в Ірані літака МАУ без представників України розшифровувати не будуть
Алексей Данилов
Фото: zaraz.info

"Черні скриньки" літака української авіакомпанії МАУ, який був збитий іранською ракетою 8 січня, без представників України розшифровувати не будуть.

Про це секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив в ефірі телеканалу "Інтер".

"Я можу запевнити громадян України, що без України ніхто не має права торкатися до "чорних скриньок". Вони перебувають сьогодні на території Тегерана... ніхто їх не чіпає, ні міністерство оборони (Ірану, - ред.), ні ніхто інший", - цитує Данілова Інтерфакс-Україна.

Він також висловив упевненість, що родичі загиблих в результаті катастрофи отримають гідну компенсацію.

"Я не хочу випереджати події, але процес йде, він під контролем і, повірте, компенсація буде гідна українцям", - сказав Данілов.

Раніше міністр оборони Ірану, бригадний генерал Амір Хатамі заявляв, що "чорні скриньки" літака МАУ пошкоджені, але їх можна відремонтувати і розшифрувати.

Країни-члени міжнародної координаційної групи з розслідування авіакатастрофи українського літака під Тегераном закликали Іран передати бортові самописці до Франції, оскільки там є необхідне обладнання для дослідження.

15 лютого Іран заявив, що не передасть "чорні скриньки" збитого літака МАУ іншим країнам. Водночас глава МЗС Ірану Мухаммед Джавад Заріф підтвердив готовність співпрацювати з Україною щодо катастрофи МАУ.

Нагадаємо, тільки через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково, сплутавши його з крилатою ракетою. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ Корпус вартових Ісламської революції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram