ГоловнаПолітика

КВУ проаналізував передвиборні обіцянки Зеленського і їх виконання

Частину озвучених ідей не реалізовано, а декотрі втілено прямо протилежним способом.

КВУ проаналізував передвиборні обіцянки Зеленського і їх виконання
Фото: EPA/UPG

Комітет виборців України проаналізував публічні заяви Володимира Зеленського річної давності, зокрема інтерв'ю виданню "Українська правда", записане в січні 2019 року, під час якого тоді ще кандидат у президенти озвучив низку важливих позицій закінчення російсько-української війни, особливостей зовнішньої політики та основних підходів до кадрової політики.

Про це повідомляють на сторінці КВУ у фейсбуці.

"Рік опісля можна стверджувати, що значна частина озвучених ідей Зеленського так і не була реалізована, а декотрі втілено прямо протилежним способом", - зазначили в комітеті.

КВУ також опублікував фактчекінг вищевказаних заяв із коментарями.

1. "Обов'язково будемо залучати професіоналів". Однак після обрання президентом Зеленського багато його друзів і знайомих отримали державні посади. Зокрема, співвласник "Студії Квартал 95" Іван Баканов став головою Служби безпеки, сценарист "Студії Квартал 95" Юрій Костюк - заступником голови Офісу президента, Сергія Сивоха призначили радником секретаря РНБО тощо.

2. Також Зеленський заявляв: "Я хочу, щоб перестали стріляти. Оці "домовленості", мені здається, вони не дуже складні, можна домовитися". За даними КВУ, одним із пріоритетів роботи Зеленського дійсно стали активні спроби домогтися припинення обстрілів і розведення військ на Донбасі. Однак їх практична реалізація виявилася набагато складнішою, ніж заявлялося. Так, навіть незважаючи на розведення військ, бойові дії тривають і кількість жертв постійно зростає. Зокрема і біля тих ділянок, де безпосередньо були розведені війська (в районі Золотого).

3. Ще однією ініціативою Зеленського було переформатування Мінських домовленостей - "У нас сьогодні є Мінські домовленості, які не дуже працюють. Може, залучити ще країни - західні". КВУ зазначає, що президенту не вдалося просунутися в цьому питанні і склад учасників Мінського процесу залишається таким самим, як і раніше. Причому це питання більше фактично не порушується командою президента в публічному просторі.

4. Зеленський також збирався "коригувати і розвивати Мінські домовленості". Однак реалізація цієї заяви перебуває в процесі виконання. Зокрема, після зустрічі в нормандському форматі президент заявив, що ініціюватиме внесення змін у Мінські угоди. Канцлерка Німеччини Ангела Меркель також говорила, що домовленості "не є скам'янілим документом", проте змін у їх текст поки що не вносили.

5. "Повна амністія? (бойовиків, - ред.) Звичайно ж, ніхто на це не піде", - говорив Зеленський під час передвиборної кампанії. Однак у грудні 2019 року він заявив, що про амністію бойовиків можна буде говорити тільки тоді, коли на тимчасово окупованій території буде безпека. Президент підкреслює, що амністія не торкнеться всіх, а тільки "людей, у яких немає крові на руках". Тому в цьому питанні Зеленський є послідовним, зазначили в КВУ.

Фото: facebook.com/cvu.ngo

Нагадаємо, 30 квітня 2019 року Центральна виборча комісія оголосила офіційні результати президентських виборів. Шоумена Зеленського підтримали 73,22% виборців, його опонента, п'ятого президента Петра Порошенка - 24,45%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram