ГоловнаПолітика

Комітет Ради з питань фінансів, податкової та митної політики заслухав звіт Кабміну

Депутатів найбільше цікавило, чому доходи загального фонду держбюджету склали 42,6 млрд гривень, що на 13,8 млрд гривень менше, ніж заплановано.

Комітет Ради з питань фінансів, податкової та митної політики заслухав звіт Кабміну
Фото: Анна Стешенко

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики заслухав звіт Кабінету Міністрів.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Результати роботи уряду і виконання бюджету за 2019 і перший місяць 2020 року представила міністр фінансів Оксана Маркарова. За її словами, уряд 2019 року "впорався з викликами і профінансував усі необхідні витрати".

"Бюджет на 2020 рік прийнято вчасно, доходи збільшено на 8,8%, витрати - на 8,14%, закладено дефіцит на рівні 2,09% від ВВП", - зазначила вона.

Протягом обговорення звіту народних депутатів найбільше зацікавило, чому доходи загального фонду державного бюджету України в січні 2020 року склали 42,6 млрд гривень, що на 13,8 млрд гривень менше, ніж заплановано. Іншими словами, доходи загального фонду державного бюджету не виконані на 13,8 млрд гривень, або на 24,5%.

У відповідь голова Державної податкової служби Сергій Верланов повідомив, "що по лютому в нас будуть надходження до бюджету за планом, по березню - перевиконані".

Тому, за його словами, недонадходження січня буде перекрито. Щодо очікувань виконання бюджету в частині надходжень за перше півріччя 2020 року, то "про це ми поговоримо вже за результатами першого кварталу".

Також депутати просили пояснити інформацію Рахункової палати, яка повідомляла, що істотне невиконання бюджету спричинене, перш за все, низьким рівнем надходження митних платежів. Так, доходи, справляння котрих контролюють митні органи, за січень не виконані на 7,9 млрд гривень, або 30,4%.

Голова Державної митної служби Максим Нефьодов заявив, що митниця "частково перекрила контрабанду". "Але насправді Митниця на цей момент зібрала вже на 5,5 млрд гривень більше, ніж збирала за цей самий період минулого року... У наших планах на цей рік зібрати на 11 млрд гривень більше, ніж у минулому році", - пообіцяв він.

Нагадаємо, 17 лютого Кабмін оприлюднив на своєму сайті 300-сторінковий звіт роботи уряду 2019 року. Документ було подано у Верховну Раду і представлено у вигляді окремої вебсторінки, де фігурує топсотня досягнень.

У п'ятницю, 21 лютого, в рамках години запитань до Уряду цей самий звіт у Раді представить прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram