ГоловнаПолітика

Сергій Кислиця на Радбезі ООН: "Кремль продовжує проводити стратегію ескалації на Донбасі"

"Це - війна, єдина нині війна в Європі. Повномасштабна війна, розв'язана РФ".

Сергій Кислиця на Радбезі ООН: "Кремль продовжує проводити стратегію ескалації на Донбасі"
Фото: пресс-центр МИД

Заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця на засіданні Ради Безпеки ООН порушив питання ескалації конфлікту на Донбасі.

"Яке наше становище сьогодні? Судячи з усього, відповідь надійшла о 5-й ранку за місцевим часом, коли наші позиції зазнали нападу. Напад, вчинений сьогодні, в п'яту річницю трагедії в Дебальцевого, особливо цинічний", - заявив він.

Кислиця зазначив, що Збройні сили України належно відповіли на цей наступ з боку російських окупаційних сил, які застосували заборонену Мінськими домовленостями зброю. "Було реалізовано невід'ємне право України на самооборону", - підкреслив дипломат.

"Очевидно, що Кремль продовжує проводити стратегію ескалації на Донбасі, що є грубим порушенням зобов'язань Росії як учасниці Мінських домовленостей", - додав Сергій Кислиця.

Як раніше сьогодні заявив президент України Володимир Зеленський, "це – спроба зірвати мирний процес на Донбасі, який почав просуватися вперед невеликими, але постійними кроками".

"Українське керівництво підтвердило, що наша прихильність до припинення цієї війни, а також дотримання вироблених домовленостей, як раніше, непохитні. Точно так само, як і наша рішучість дати відсіч будь-якій збройній агресії проти України", - підкреслив заступник голови українського МЗС.

Кислиця акцентував на тому, що угоди, вироблені в грудні минулого року лідерами Нормандської четвірки, не виконуються.

"Повністю зневажаючи угоду, вироблену в грудні минулого року лідерами Нормандської четвірки, протягом останніх двох місяців наші позиції зазнавали обстрілу понад 400 разів. З початку цього року 13 українських військовослужбовців убито. І практично 60 отримали поранення. Чи може хто-небудь назвати це замороженим конфліктом чи конфліктом низької інтенсивності? Це - війна, єдина нині війна в Європі. Повномасштабна війна, розв'язана Російською Федерацією", - заявив український дипломат.

Заступник міністра закордонних справ Сергій Кислиця показав на засіданні Ради Безпеки ООН фотографію вбитого 18 лютого 2020 року українського військовослужбовця, звинувативши Росію в участі в цьому злочині.

Він акцентував, що РФ, звинувачуючи жертву агресії, Україну, намагається зганьбити пам'ять загиблих під час війни на Донбасі.

"Пам'ять 22-річного Максима, якого вбили 17 лютого кулями, якими забезпечила Росія. 22-річний, пане Небензя. Моєму синові приблизно стільки само років", - зазначив Кислиця, звертаючись до постпреда РФ при ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram