ГоловнаПолітика

Центральна влада щороку намагається перебрати на себе дохідну частину місцевих бюджетів, - мер Бучі

Мери вимагають зрозумілих критеріїв розподілу бюджетних коштів.

На думку міського голови Бучі Анатолія Федорука, реформу децентралізації, розпочату в 2015 році, проводили в поспіху і з помилками, в результаті чого центральна влада сьогодні має можливість зловживати повноваженнями. Про це він заявив під час круглого столу "Децентралізація. Погляд місцевої влади" в Інституті Горшеніна.

Анатолій Федорук
Фото: Lb.ua
Анатолій Федорук

"Реформа не охоплює всі органи місцевого самоврядування, і це наслідок того поспіху, який був 5 років тому, коли реформа починалася. І ті зміни, які пропонують сьогодні, знову супроводжуються поспіхом і не враховують деяких моментів. Не всі області мають перспективні плани, за якими міста обласного значення можуть приєднувати до себе адміністративні одиниці - на жаль, це стосується і Київської області. До того ж, ми не розуміємо, яка модель буде в результаті нинішньої реформи, оскільки в уже затверджені перспективні плани кулуарно вносять зміни. Центральна влада кожного фінансового року намагається перебрати на себе дохідну частину бюджету з органів місцевого самоврядування. Йдеться про пайові частини, податок на нерухомість, є загроза навіть для ПДФО, який планують розділити між місцевим, обласним і державним рівнем. Поспіх, з яким зараз відбуваються процеси вдосконалення законодавства і тим паче зміни до Конституції, може фактично створити дискомфорт, який ми будемо "героїчно" долати", - сказав Анатолій Федорук.

На думку мера Нової Каховки Володимира Коваленка, місцевим громадам необхідні чіткі правила взаємовідносин з центральною владою.

Володимир Коваленко
Фото: Lb.ua
Володимир Коваленко

“Децентралізація - чітке визначення правил між центральною і місцевою владою. Чого за два десятиліття моєї роботи ще не було. Сьогодні всім потрібно зрозуміти - тільки коли будуть чисті, чесні та відпрацьовані правила взаємовідносин, які дозволять планувати, закладати кошти, робити проєкти, розраховувати на свої можливості, на фонд регіонального розвитку, можна буде говорити про те, що процес децентралізації завершено і реформа працює", - зазначив він.

Мер Баранівки (Житомирська область) Анатолій Душко вважає, що перш за все необхідно виробити зрозумілі критерії розподілу бюджетних коштів.

Анатолій Душко
Фото: Lb.ua
Анатолій Душко

"Розривається серце від відсутності в країні головного - критеріїв розподілу бюджетних коштів. Четвертий рік у лапках "успішна" Баранівська громада не побачила жодної копійки грошей з бюджету регіонального розвитку, жодного кілометра доріг, відремонтованого з державного дорожнього фонду. Децентралізація важлива, але з нею трохи загралися наші "архітектори". Радше за все, не всі вони вміють грати в шахи. Потрібно було робити це ще швидше, адже існування районних адміністрацій і райрад на території громад, які охопили великі території, - це все одно, що дві господині на одній кухні, або, не дай Боже, в спальні", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram