ГоловнаПолітика

Поспіх у підготовці конституційних змін шкідливий і для реформи децентралізації, і для місцевого самоврядування, - Слобожан

"Конституція - це дуже тонкий інструмент і до нього потрібно підходити дуже обережно".

Поспіх у підготовці конституційних змін шкідливий і для реформи децентралізації, і для місцевого самоврядування, - Слобожан
Александр Слобожан
Фото: Lb.ua

На думку виконавчого директора Асоціації міст України Олександра Слобожана, конституційні зміни мають бути фінальною крапкою для завершення реформи децентралізації, а поспіх у підготовці конституційних змін є шкідливим як для самої реформи, так і для місцевого самоврядування. Про це він заявив під час круглого столу "Децентралізація. Погляд місцевої влади" в Інституті Горшеніна.

"Конституційні зміни мають бути фінальною крапкою для завершення реформи децентралізації. І поспіх у підготовці конституційних змін є шкідливим як для самої реформи, так і для місцевого самоврядування. З 2021 року місцеві бюджети будуть, без перебільшення, жахливими. Вони знову перетворяться на "каси", тому що пропаде місцевий акциз, пайова участь, інфраструктурна субвенція і ще ряд джерел наповнення бюджету. І на тлі того, що нам потрібно вкладатися у житлові будинки, які потребують оновлення, у зношені комунальні мережі та інфраструктуру, на цьому тлі ми говоримо про необхідність конституційних змін. Громадян України не раз запитували, чого вони хочуть - якісних послуг або зміни якихось назв. Звісно, людям важливіші послуги. Ми закінчили другий етап бюджетної децентралізації, дали можливість дихати малому і середньому бізнесу, що дуже важливо для благополуччя громад", - підкреслив Олександр Слобожан.

За його словами, під час майбутніх обговорень змін до Конституції важливо чітко зрозуміти, що пропонує центральна влада і яку модель взаємодії пропонує.

"З 25 лютого починається публічне обговорення того, чи потрібні нам взагалі конституційні зміни, що вони нам дають, яку модель ми будемо у них закладати. У кожному регіоні повинні пройти круглі столи та засідання, щоб вийти на те, чи потрібні взагалі ці зміни. Якщо ми просто підганяємо ці зміни під місцеві вибори, які відбудуться 25 жовтня 2020 року, то це неправильно, адже Конституція - це дуже тонкий інструмент і до нього потрібно підходити дуже обережно", - зазначив Олександр Слобожан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram