ГоловнаПолітика

Перш ніж вносити зміни до Конституції, слід прийняти Муніципальний кодекс, - мер Житомира

Повинні бути чітко встановлені відповідальність, права й обов'язки центральних органів влади та місцевого самоврядування.

Перш ніж вносити зміни до Конституції, слід прийняти Муніципальний кодекс, - мер Житомира
Сергей Сухомлин
Фото: Lb.ua

Житомирський міський голова Сергій Сухомлин вважає, що перед внесенням змін до Основного закону слід затвердити Муніципальний кодекс. Про це він заявив під час круглого столу "Децентралізація. Погляд місцевої влади" в Інституті Горшеніна.

"Децентралізація несе низку проблем. У першу чергу - відсутність відповідальності центральних органів влади за ті рішення, які вони продукують або приймають. Простий приклад: якщо освітня субвенція недостатня і неправильно порахована, то закривати недостачу має місто. Минулого року ми за рахунок міста закрили близько 50 млн грн зарплати вчителям за освітньою субвенцією. Якщо я як мер не виплатив зарплату, на мене чекає кримінальна відповідальність. Якщо міністерство неправильно порахувало і не надало кошти, ніякої відповідальності немає і ніхто ці гроші не поверне. Тому, якщо ми говоримо про зміни до Конституції, то перед цим слід було б опрацювати і прийняти Муніципальний кодекс, в якому б чітко встановлювалася відповідальність, права й обов'язки центральних органів влади та місцевого самоврядування. Чесні паритетні умови, згідно з якими, якщо парламент встановлює пільги, то повинен дати фінансовий компенсатор для цих пільг. Якщо місто приймає політичне рішення, яке виходить за межі його повноважень, він теж повинен нести за це відповідальність", - сказав Сергій Сухомлин.

За словами мера Житомира, позитивним аспектом децентралізації є зростання місцевих бюджетів і можливість конкурувати за людей.

"Уряд весь час говорить про зростання місцевих бюджетів, і це правда. Але варто подивитися на витрати за державними повноваженнями, які місцеві бюджети щороку збільшують. Якщо взяти Житомир, то в 2015 році ми витрачали за цими статтями 54 млн грн, а в 2019-му ця сума становила приблизно 519 млн грн. Так, за ці роки нам завдяки бюджетній децентралізації вдалося зробити в місті багато. Децентралізація в першу чергу дає можливості і, що також дуже важливо, включає конкуренцію між містами. Конкуренція йде за людей, сьогодні це головний ресурс. І децентралізація дозволяє створювати умови, за яких люди не виїжджатимуть з твого міста або будуть приїжджати в нього. За нашими прогнозами, якщо Верховна Рада прийме закон про продаж землі, частина сільського населення виїде в міста, що теж прискорить процес урбанізації", - сказав Сергій Сухомлин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram