ГоловнаПолітика

"У Мюнхені знайшли новий план, як врегулювати війну на Донбасі, але нас не запитали", - Зеленський

Президент нагадав, що потрібно створити майданчик для обговорення повернення Криму.

"У Мюнхені знайшли новий план, як врегулювати війну на Донбасі, але нас не запитали", - Зеленський
Фото: ТСН

Президент Володимир Зеленський обурився щодо плану завершення війни на Донбасі, який напередодні опублікували на сайті Мюнхенської конференції, а потім видалили.

"Я завжди ображався, коли про Україну починали говорити за спиною, вирішувати питання. Це як з цим вчорашнім планом (так званий мирний план групи експертів, який був опублікований на сайті Мюнхенської конференції з безпеки - LB.ua). У Мюнхені знайшли новий план, як врегулювати війну на Сході України. А нас не запитали. А де ми? Це у нас війна. Можна ж нас прямо запитати", - прокоментував український президент.

За його словами, обговорювати способи врегулювання ситуації на Донбасі можна тільки у нормандському форматі.

"Іншого формату, ніж нормандський, який народив Мінський процес, не існує. Що мені в ньому подобається? Він дає - нехай дрібні для когось, але результати. Що мені не подобається? Це питання Криму, якого немає, він не обговорюється ... зовсім. Це також окупована наша територія, наші люди. Потрібно обговорювати в нормандському форматі, потрібен новий майданчик. Тут могли б сильніше вплинути США. Мені так здається", - вважає Зеленський.

Нагадаємо, так званий план "завершення війни на Донбасі" складався з 12 пунктів. Крім відновлення роботи СЦКК і допуску Червоного Хреста на окуповану частину Донбасу, також пропонувалося створити конференцію з відновлення Донбасу за участю Росії, запустити механізм, що дозволяє пом'якшувати санкції, створити для відновлення Донбасу ЗВТ за участю капіталу ЄС і РФ, а також провести національний діалог в Україні щодо взаємодії зі своїми сусідами (зокрема і з Росією) щодо питань історії, національної пам'яті, мови, прав меншин тощо.

Детальніше про це читайте в матеріалі LB.ua "12 ножів у спину революції". Що в Мюнхені пропонують Україні".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram