ГоловнаПолітика

П'ять країн закликали Іран віддати Франції "чорні ящики" збитого літака МАУ

Глави МЗС Канади і Ірану зустрілися на полях Мюнхенської конференції з безпеки.

П'ять країн закликали Іран віддати Франції "чорні ящики" збитого літака МАУ
Фото: EPA/UPG

Країни-члени міжнародної координаційної групи з розслідування авіакатастрофи українського літака під Тегераном наполягають на тому, щоб Іран передав бортові самописці до Франції, оскільки там є необхідне обладнання для дослідження.

Про це йдеться в заяві міністра закордонних справ Канади Франсуа-Філіпа Шампаня.

"Міністри обговорили ситуацію з розшифровкою "чорних ящиків" рейсу PS752. Країни-члени Міжнародної координаційної групи як і раніше вважають, що Іран повинен використовувати можливості Франції, яка володіє необхідними технічними засобами для проведення такої роботи", - йдеться в повідомленні в твіттері.

Глава канадського МЗС повідомив, що на Мюнхенській конференції з безпеки зустрівся з главою МЗС Ірану Мохаммадом Джаваді Заріфом і озвучив вимоги міжнародної координаційної групи.

4 лютого Україна, Канада, Афганістан, Швеція і Великобританія звернулися до влади Ірану з вимогою передати "чорні ящики".

Раніше повідомлялося про готовність Ірану передати Україні або іншій державі бортописці літака МАУ в разі, якщо не вдасться їх розшифрувати.

Іран перестав ділитися з Києвом подробицями розслідування катастрофи літака МАУ після витоку інформації.

У той же час Франція готова допомогти Україні в розшифровці "чорних скриньок" збитого літака.

Пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії МАУ, який повинен був виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Всі вони загинули.

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково, прийнявши його за крилату ракету. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ Корпус вартових Ісламської революції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram