ГоловнаПолітика

Екснардеп Онищенко попросив притулку у Німеччині

У разі відмови він може виїхати в Росію.

Екснардеп Онищенко попросив притулку у Німеччині
Фото: jetsettler.ua

Колишній народний депутат Верховної Ради від Партії регіонів Олександр Онищенко, оголошений у розшук у "газовій" справі, побоюється екстрадиції в Україну і попросив у Німеччини політичного притулку.

Про це розповів Deutsche Welle його адвокат Інго Міноджіо.

"В Україні існує небезпека для життя і здоров'я мого підзахисного", - заявив юрист.

Міноджіо звернув увагу на "катастрофічні умови утримання в слідчих ізоляторах в Україні", а також на те, що головний політичний опонент Онищенка - п'ятий президент Петро Порошенко - "навіть після втрати влади залишається дуже впливовим", що становить загрозу для ексдепутата.

На підтвердження позиції захисту суду були надані заяви низки українських політиків, серед яких народні депутати нинішнього і попереднього скликань.

Як повідомлялося, 7 лютого керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький повідомив, що Вищий антикорупційний суд скерує до Німеччини повістку для Онищенка. Холодницький також висловив сподівання, що колишній депутат буде екстрадований до травня.

"Якщо Німеччина не надасть йому притулку, а запит Києва на екстрадицію буде відхилений як політично мотивований, Онищенко готовий виїхати в Росію... У Олександра Онищенка є російський паспорт, а посвідки на проживання в Німеччині у нього немає. Тому ми повідомимо суду, що у разі невидачі Україні йому є куди їхати - в Росію", - наголосив юрист.

Нагадаємо, ВАКС дозволив заочно розглядати справу про "газову схему", в організації якої підозрюють Онищенка. Це саме стосується і його помічниці. За версією слідства, Онищенко створив злочинну організацію, учасники якої в період з січня 2013 року по червень 2016 року незаконно заробили понад 1,6 млрд гривень на реалізації природного газу. В результаті таких дій ПАТ "Укргазвидобування" (100% акцій належать державній НАК "Нафтогаз України") було завдано збитків на суму понад 740 млн гривень.

У "газовій схемі" замішані кілька десятків людей. Керівниками злочинного угруповання, крім самого депутата, вважаються його мати Інеса Кадирова і бізнесмен Валерій Постний.

3 грудня 2019 року Онищенка було затримано в Німеччині. Пізніше стало відомо, що рішення про екстрадицію він чекатиме під вартою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram