ГоловнаПолітика

ЄС планує зняти санкції з Азарова та Ставицького

Рішення можуть прийняти вже наступного тижня.

ЄС планує зняти санкції з Азарова та Ставицького
Фото: Вести Экономика

Європейський Союз планує зняти санкції з колишнього прем'єр-міністра України Миколи Азарова та ексміністра енергетики Едуарда Ставицького.

Про це повідомив у своєму Twitter брюссельський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

За інформацією журналіста, син експрезидента Віктора Януковича Олександр залишиться в списку санкцій на пів року, сам президент-утікач і ще вісім осіб - на рік.

"Є угода про виключення колишнього прем'єр-міністра України Азарова й ексміністра енергетики Ставицького зі списку санкцій ЄС. Олександр Янукович залишиться у списку на шість місяців. Дев'ятеро інших, у т.ч. його батько, - на 12 місяців", - написав Йозвяк.

За його даними, рішення можуть прийняти вже наступного тижня.

Нагадаємо, Рада ЄС додала Азарова до списку санкцій і заморозила його активи в 2014 році. Україна тоді направила в Брюссель звинувачення стосовно експрем'єра, який тоді разом з Януковичем утік до Росії. Азарова звинувачують у привласненні активів державних енергетичних компаній і отриманні хабарів за призначення на посади.

У квітні 2018 року Суд ЄС відхилив позов Азарова про скасування санкцій. Однак у грудні того ж року Азаров виграв позов проти Ради ЄС про часткове скасування санкцій, також суд зобов'язав відшкодувати витрати його австрійським адвокатам.

Ставицький у 2012 році був міністром екології та природних ресурсів України, після чого перейшов на посаду міністра енергетики та вугільної промисловості. Після повалення Януковича він утік до Ізраїлю, де отримав громадянство. Ставицький був у розшуку Інтерполу з літа 2014-го до весни 2017 року.

У березні 2018 року Суд ЄС відмовив Ставицькому в скасуванні санкцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram