ГоловнаПолітика

Комітет з питань свободи слова підтримав законопроєкт "Про медіа"

Ухвалення закону вимагатиме внесення змін до Конституції.

Комітет з питань свободи слова підтримав законопроєкт "Про медіа"
Фото: rada.gov.ua

Комітет з питань свободи слова на засіданні в середу, 5 лютого, розглянув проєкт закону "Про медіа" (№2693) і рекомендував Верховній Раді проголосувати за нього в першому читанні.

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

"Це системний закон і він давно актуальний, оскільки регулює питання, які досі не були врегульовані, наприклад, онлайн- та інтернет-медіа. Зокрема, він розширює повноваження Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, надаючи можливість більше впливати на інформаційну політику держави і карати порушників. Також законопроєкт вирішує питання прозорості медіа, оскільки передбачає розкриття всіх кінцевих бенефіціарів", - сказала голова підкомітету з питань права громадян на інформацію Комітету з питань свободи слова і одна з авторів законопроєкту Тетяна Циба.

Зазначається, що під час засідання висловили свою позицію щодо законопроєкту представники Національної спілки журналістів України, Національної асоціації українських медіа, Інституту масової інформації, Асоціації правовласників і постачальників контенту тощо.

"Зокрема, пролунала думка, що ухвалення закону потребуватиме внесення змін до Конституції України та низки законів, які використовують термін "засоби масової інформації", а не пропонований законопроєктом - "медіа", - йдеться в повідомленні.

Крім того, представники журналістських об'єднань висловлювали застереження щодо можливих загроз свободі слова і цензури у разі ухвалення законопроєкту.

За підсумками обговорення Комітет з питань свободи слова підтримав рішення головного комітету рекомендувати Верховній Раді ухвалити проєкт закону "Про медіа" (№2693) у першому читанні, а альтернативний - відхилити.

Законопроєкт №2693 був зареєстрований Верховною Радою 27 грудня. У пояснювальній записці йдеться, що документ спрямований на забезпечення реалізації права на свободу вираження поглядів, отримання достовірної та оперативної інформації, плюралізму думок, вільного поширення інформації, захисту національних інтересів України та прав користувачів медіа-сервісів тощо.

Крім цього, розробляють законопроєкт "Про протидію дезінформації", який пропонує ввести поняття "професійний" журналіст.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram