ГоловнаПолітика

Рада прийняла за основу законопроєкт про реформу патентного законодавства

Ухвалення змін вимагає підписана Угода про асоціацію з Євросоюзом.

Рада прийняла за основу законопроєкт про реформу патентного законодавства
Фото: Анна Стешенко

Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроєкт №2259 про реформу патентного законодавства України. За нього на засіданні 5 лютого проголосували 369 нардепів, не було жодного голосу "проти".

Метою законопроєкту є виконання зобов'язань України у сфері європейської інтеграції в частині узгодження вимог вітчизняного законодавства про охорону прав на винаходи і законодавства ЄС.

Перед голосуванням за прийняття проєкту за основу представники більшості фракцій повідомили, що підтримають його в першому читанні, але підготують правки до голосування в цілому.

Основні нововведення законопроєкту опублікували на сторінці Мінекономрозвитку в Facebook:

- можливість подачі заявок в електронній формі;

- право подавати заперечення проти заявок на винахід після їх публікації;

- уточнення порядку надання додаткової охорони прав на винаходи;

- розширення переліку прав і зобов'язань суб'єктів прав на винаходи;

- можливість визнавати право на винахід недійсним в адміністративному порядку (post-grant opposition).

"Ухвалення закону забезпечить досягнення європейського рівня охорони права інтелектуальної власності на винаходи і корисні моделі, виконання зобов'язань, узятих Україною відповідно до Угоди про асоціацію, імплементацію в національне законодавство положень права ЄС у сфері інтелектуальної власності, забезпечить прозорість процедур надання та розпорядження правами інтелектуальної власності, підвищить якість охоронних документів, забезпечить впровадження ефективного механізму захисту прав", - ідеться в пояснювальній записці.

Нагадаємо, згідно з підписаною Угодою про асоціацію з ЄС, Україна повинна реформувати і адаптувати своє законодавство з європейським. До 2025 року Україна повинна імплементувати близько 350 актів європейського законодавства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram