ГоловнаПолітика

Мінсоц представив нову модель прийому документів на соцвиплати в регіонах

Документи можна буде подати в сільраді.

Мінсоц представив нову модель прийому документів на соцвиплати в регіонах
Фото: facebook.com/MLSP.gov.ua

Міністерство соціальної політики у вівторок представило нову модель прийому документів на соціальні виплати в регіонах. Вона передбачає, що людям не потрібно буде їздити в райцентр в управління соціального захисту, а документи можна буде можна подати в центрі громади або навіть в окремих старостатах.

Про це на пресконференції розповіла міністерка Юлія Соколовська і її радник з діджиталізації Денис Мацуй.

"Людині, щоб отримати ту чи іншу соціальну виплату, не потрібно буде їздити в район для оформлення документів. Вона зможе зробити це у себе в об'єднаній територіальній громаді або старостаті", - заявила міністерка.

Передача документів з ОТГ відбуватиметься за допомогою комп'ютерної програми "Соціальна громада". Вона дозволяє опрацьовувати документи в електронному вигляді і, як очікують, скоротить час прийняття рішення щодо виплат майже удвічі. Для цього потрібен лише один співробітник і комп'ютер з інтернетом.

У державному бюджеті на 2020 рік заклали 150 млн гривень на грошову компенсацію ОТГ за функцію прийому документів від населення і передачі їх на опрацювання в бек-офіси.

"Наша мета - щоб людина прийшла, швидко подала документи. Функція бек-офісу - швидке, прозоре і точне опрацювання документів. І нам потрібно забезпечити цифровий зв'язок між фронт-офісами та бек-офісами. Саме для цього ми зробили сервіс "Соціальна громада" , - сказав Мацуй.

За його словами, міністерство постаралося максимально спростити підключення громад до цього сервісу і сподівається, що підключаться всі. На кінець січня до "Соціальної громади" приєдналися вже 71 ОТГ, ще 60 збираються це зробити незабаром.

Під програму створено спеціальний урядовий сайт socgromada.ioc.gov.ua.

За даними Мінсоцполітики, на сьогодні понад 26 тисяч населених пунктів із загальним населенням майже 12 млн осіб розташовані на значній відстані від пунктів прийому документів. Ідеться про відстані в 50-70 км.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram