ГоловнаПолітика

ОПЗЖ оскаржила в Конституційному Суді скасування недоторканності

Автори подання вважають, що закон прийняли з порушенням процедури.

ОПЗЖ оскаржила в Конституційному Суді скасування недоторканності
Фото: Вікторія Матола

Конституційний Суд отримав подання від 50 депутатів Верховної Ради (в основному - з ОПЗЖ), в якому вони просять визнати неконституційним закон про скасування депутатської недоторканності.

Про це йдеться на сайті суду.

Автори подання вважають, що закон було прийнято з суттєвими порушеннями конституційної процедури.

Нагадаємо, що за нього попередньо проголосували вночі 30 серпня і остаточно затвердили через кілька днів - 3 вересня. Для того, щоб це стало можливим, депутати почали першу сесію раніше визначеного терміну і закрили після одного засідання.

В опозиції зазначають, що перша сесія не була черговою (ст. 83 Конституції - чергові сесії починаються в перший вівторок лютого і першого вівторка вересня), і тому на ній не можна було розглядати поправки до Конституції. В ОПЗЖ вважають, що це порушує вимоги ст. 155 Конституції.

Також у поданні зазначено, що Рада під час ухвалення закону проігнорувала застереження Конституційного Суду, викладені у висновку від 19 червня 2018 року.

Ще один аргумент на користь неконституційності закону, на думку підписантів, полягає в тому, що його подав президент Петро Порошенко, а не Володимир Зеленський. Згідно зі ст. 105 регламенту Верховної Ради, поданий президентом законопроєкт вважається відкликаним, якщо його повноваження були припинені до прийняття в першому читанні.

Формально законопроєкт було відкликано 29 серпня, в день перед попереднім голосуванням, але потім його знову внесли до порядку денного і розглянули. В ОПЗЖ вважають, що це вже був інший законопроєкт.

"Таким чином, Верховна Рада України після відкликання проєкту закону №7203 від 17 жовтня 2017 року, проігнорувавши висновок Конституційного Суду від 19 червня 2018 року №2-в / 2018, і проголосувавши за новий проєкт закону №7203 від 30 серпня 2019 року, не дотримуючись вимог про прийняття закону про внесення змін до Конституції України на чергових сесіях парламенту, тим самим грубо порушила встановлену Основним законом України процедуру внесення змін до Конституції України", - сказано в поданні.

Нагадаємо, що поправки, які оскаржують депутати, з 1 січня 2020 року виключили з Конституції згадку про недоторканність, а також про неможливість притягнення депутатів до кримінальної відповідальності без згоди Ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram