ГоловнаПолітика

У Зеленського обговорили створення Комісії з розшуку зниклих безвісти

Мінветеранів ініціювало внесення змін до законодавства для передачі відомству повноважень і створення пошукових груп.

У Зеленського обговорили створення Комісії з розшуку зниклих безвісти
Фото: president.gov.ua

В Офісі президента Володимира Зеленського відбулося засідання робочої групи з питань зниклих безвісти на Донбасі військових і цивільних заручників (полонених).

Про це повідомляють на сайті Офісу президента.

Учасники зустрічі обговорили питання створення при Кабінеті Міністрів постійної Комісії з розшуку зниклих безвісти, формування пошукових груп на її базі, а також військових і цивільних реєстрів осіб, зниклих безвісти.

На засіданні були присутні: міністерка у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда, її заступники і радники для більш оперативного вирішення питань, представники Офісу генерального прокурора, Служби зовнішньої розвідки, керівник Центру звільнення заручників при СБУ, представники Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції і Міністерства оборони.

Коляда, зокрема, повідомила, що міністерство ініціювало внесення змін до законодавства для передачі відомству відповідних повноважень і створення пошукових груп. Роботу буде прискорено за допомогою Офісу президента.

Зараз завершується юридична експертиза законопроєкту в Міністерстві юстиції.

Також, зазначила міністерка, є колектив досвідчених фахівців, який готовий почати працювати над пошуком.

Координатор робочої групи Микола Колесник наголосив на важливості обговорення питання призначення членів Комісії на засіданні робочої групи. "Я бачив попередній склад Комісії з розшуку зниклих безвісти - там майже 90% осіб узагалі не мали стосунку до цієї важливої роботи", - сказав він.

Учасники засідання також обговорили проблему формування списку на звільнення утримуваних осіб у Центрі звільнення заручників при СБУ. Питання виникло у зв'язку з появою в ЗМІ інформації, що деякі звільнені громадяни для того, аби потрапити в список на обмін, платили гроші на території ОРДЛО. Також повідомляли, що окремі особи, які повернулися на підконтрольну Україні територію, співпрацювали з бойовиками.

"Ми не хочемо брати на себе функцію робити якісь оцінки щодо поведінки або давати їм правову оцінку до повернення громадянина України на підконтрольну територію", - заявив представник Служби безпеки Геннадій Кузнєцов.

Водночас він зазначив, що правоохоронці шукатимуть матеріали для підтвердження вже після повернення утримуваних громадян на підконтрольну територію.

Також на засіданні робочої групи обговорювали питання надання допомоги цивільним заручникам після звільнення. Йдеться про відновлення документів, отримання матеріальної допомоги тощо.

Нагадаємо, раніше президент заявив, що Україна веде переговори про звільнення всіх полонених на окупованих територіях і в РФ.

29 грудня 2019 року відбувся великий обмін утримуваними особами між Україною та контрольованими Росією донецькими і луганськими бойовиками. На підконтрольну територію повернулися 76 громадян. Своєю чергою на тимчасово окуповані території доставили 127 осіб, 14 відмовилися повертатися до бойовиків.

Пізніше в Зеленського заявили, що наступний обмін може відбутися вже цієї зими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram