ГоловнаПолітика

Під час обговорення змін до Конституції на першому місці має бути житель громади, - Оксана Продан

За її словами, сьогодні велика кількість фінансів не доходить на рівень громад.

Під час обговорення змін до Конституції на першому місці має бути житель громади, - Оксана Продан
Оксана Продан
Фото: Макс Левин

На думку народного депутата України (VII-VIII скликання), представника Асоціації міст України Оксани Продан зміни до Конституції у частині децентралізації мають створити належні умови роботи для органів місцевого самоврядування та можливості для жителів громад. Про це вона заявила під час круглого столу "Децентралізація 2020. Турборежим" в Інституті Горшеніна.

"Коли говорять про децентралізацію, то зазвичай мова йде про те, щоб забрати щось у центральних органів влади і віддати це місцевій владі. Ми ж вважаємо, що децентралізація - це створення належних умов роботи для органів місцевого самоврядування, створення можливостей для громад та наближення послуг до людей, які живуть у громадахх. Усе це робиться для того, щоб кожній людині, яка живе у громаді, було простіше отримувати те, для чого вона утримує цю країну. На перше місце під час обговорення змін до Конституції слід поставити жителя громади", - сказала Оксана Продан.

За її словами, сьогодні велика кількість фінансів не доходить на рівень громад.

"Окружні ради, які пропонується створити - це те ж саме, що було раніше, а ми зрештою хочемо дати людям на місцях можливість реалізовувати можливості та розпоряджатися коштами, які у них є. Адже питання фінансування - це усе-таки основне питання для всіх. Сьогодні держава, за Конституцією, бере участь у формуванні дохідної частини бюджету. І такий зміст має бути закладено і у такій редакції. Ми не можемо говорити про компенсацію державою якихось коштів, адже компенсація передбачає, що місцева влада спочатку щось витратить, а потім їй компенсують. Але усі ми знаємо, як компенсують ті ж пільги на проїзд у громадському транспорті. Конституція гарантує громадянам освіту, охорону здоров'я - і у цих речах центральна влада зобов'язана брати участь", - підкреслила Оксана Продан.

Нагадаємо, згідно з результатами соціологічного дослідження, проведеного Інститутом Горшеніна спільно з Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні, більшість українців (68,3%) вважають за необхідне, щоб нова влада продовжувала реформу місцевого самоврядування і децентралізації, розпочату попередньою владою, а 45,3% опитаних відзначили позитивні зміни, які вже відбулися у їхньому населеному пункті в результаті децентралізації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram