ГоловнаПолітика

Адвокат назвав призупинення справи моряків у Росії "процесуальним гачком"

Захист хоче домогтися її закриття.

Адвокат назвав призупинення справи моряків у Росії "процесуальним гачком"
Николай Полозов
Фото: из личного архива Николая Полозова

Адвокат Микола Полозов заявив, що призупинення справи українських моряків у Росії не влаштовує сторону захисту.

Про це йдеться у фейсбуці Полозова.

"Норми кримінально-процесуального законодавства [Росії] дозволяють відновити провадження у кримінальній справі в будь-який момент, коли обставини, що послужили підставами для призупинення, відпадуть. Іншими словами, до закінчення термінів притягнення українських військових моряків до кримінальної відповідальності (за звинуваченням у порушенні ч. 3 ст. 322 КК РФ, що належить до категорії тяжких злочинів, термін становить 10 років), слідство в будь-який момент може відновити провадження у справі", - пояснив він.

Тобто припинення справи не дає їм гарантії безпеки від можливих спроб кримінального переслідування і обмежує їхні можливості виїзду за кордон.

У коментарі "Интерфаксу" Полозов назвав таке рішення слідства "процесуальним гачком".

"Моряків оголошено в розшук, оскільки вони залишаються в статусі обвинувачуваних. Ми будемо опрацьовувати лінію захисту з метою домогтися припинення справи", - сказав адвокат.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року в нейтральних водах біля Криму російські прикордонні війська напали на три українські кораблі "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу", які прямували в Азовське море.

Членів екіпажу взяли в полон, їх звинуватили в "порушенні кордону".

7 вересня 2019 року Україна та Росія обмінялися утримуваними особами у форматі "35 на 35". Зокрема, РФ звільнила 24 українських моряків ВМС, захоплених у полон, а також декількох політв'язнів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram