ГоловнаПолітика

У НАТО позитивно оцінили виконання Україною реформ, - голова делегації в ПА НАТО

Українська сторона наголосила, що де-факто вже виконує ПДЧ, а отже, час закріпити це де-юре.

У НАТО позитивно оцінили виконання Україною реформ, - голова делегації в ПА НАТО
Фото: euromaidanpress.com

У Північноатлантичному альянсі позитивно оцінили виконання Україною реформ, але наголосили на необхідності приділити увагу реформуванню Служби безпеки України та оборонно-промислового комплексу, а також впровадженню ефективного парламентського контролю у сфері оборони і безпеки.

Про це голова української делегації в ПА НАТО Єгор Чернєв заявив після дводенної роботи міжпарламентської ради "Україна-НАТО".

"Партнери з НАТО позитивно оцінили виконання Україною річної національної програми. Цей документ є "домашньою роботою" на шляху в НАТО. А сьогоднішні реформи - реальний крок до ПДЧ і її фактичне виконання", - сказав Чернєв.

Як наголошується, в НАТО позитивно відзначили послідовність взятого курсу і значний поступ вперед у здійсненні реформ.

"Але водночас наголосили на необхідності приділити увагу таким критичним питанням, як реформування СБУ та оборонно-промислового комплексу, а також впровадження ефективного парламентського контролю у сфері оборони і безпеки", - підкреслив Чернєв.

Крім того, під час засідання Ради українська сторона підкреслила, що де-факто вже виконує ПДЧ, а значить, пора закріпити це де-юре.

"Зараз для України стратегічно важливе приєднання до Програми розширених можливостей, що значно поглиблює взаємодію з НАТО і є нагальною потребою для наших військових. Це також і питання обміну розвідданими", - йдеться в повідомленні.

За інформацією пресслужби депутата, участь у цій програмі дозволила б за лічені хвилини отримати від партнерів інформацію про збивання українського літака в Ірані. Приєднання до програми - це практична взаємодія на операційному рівні для посилення безпеки як України, так і країн-членів Альянсу.

Нагадаємо, Україна хотіла отримати ПДЧ ще 2008 року на саміті НАТО в Бухаресті, але це рішення заблокували Німеччина і Франція. У 2017 році Україна знову заговорила про отримання Плану дій щодо членства в НАТО, а навесні 2018 року Порошенко назвав цей план наступною ціллю країни.

У лютому 2019 року Верховна Рада включила до Конституції курс на членство в Євросоюзі і НАТО.

Нова влада заявила, що подавати нову заявку на отримання плану дій щодо членства в НАТО не потрібно, тому що залишається чинною заявка від 2008 року.

3 грудня Верховна Рада закликала парламенти країн-членів НАТО ініціювати прискорення отримання Україною плану дій щодо членства в НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram