ГоловнаПолітика

Більшість українців вважають двигуном реформ у країні президента, - опитування

2020 року в наших громадян різко зросли надії на президента.

Більшість українців вважають двигуном реформ у країні президента, - опитування
Фото: telegram.org/V_Zelenskiy_official

Значна частина українців головним двигуном реформ вважає президента. Про це заявила директор фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, підкріпивши свої слова результатами дослідження, проведеного фондом спільно із соціологічною службою Центру Разумкова з 6 по 11 грудня 2019 року, передає "Інтерфакс-Україна".

"Кого громадяни вважають двигуном реформ і кого гальмом реформ? Як ніколи, основним двигуном реформ із великим відривом вважають президента - 60%, раніше президент також входив у двигуни, але нарівні з іншими", - сказала Бекешкіна.

Згідно з дослідженням, основними двигунами реформ респонденти також вважають уряд - 37%, парламентську фракцію "Слуга народу" - 30%, населення - 27%, громадські організації та волонтерів - 24%.

На думку респондентів, найбільше перешкоджають реформам олігархи - 51%, бюрократія і чиновники - 43%.

За словами Бекешкіної, порівняно з 2019 роком у свідомості українців щодо двигунів реформ у країні відбулися істотні зміни, оскільки різко зросли надії на президента - з 24% до 60% і на більшість у ВР - з 10% до 30%.

У той самий час значно зменшилася кількість упевнених, що двигуном реформ є країни Заходу - з 25% до 12%, а також МВФ і Світовий банк - з 24% до 12%.

Згідно з дослідженням, позитивно оцінюють реалізацію необхідних реформ з боку органів влади лише в діяльності президента (60% позитивних оцінок, 25% негативних), діяльність уряду оцінюють переважно негативно (45% негативних оцінок, 36% позитивних), як і діяльність ВР (50% негативних оцінок і 31% позитивних).

За словами Бекешкіної, українці за рік стали більше вірити в реформи.

"Стан громадської думки громадян позитивний - зараз значно більше, ніж рік тому, громадян вірять в успіх реформ. Рік тому зовсім не вірили в успіх реформ 23%, зараз таких залишилося 13%. Більшість громадян, аж 80%, вважають, що Україна здатна подолати очевидні труднощі", - зазначила вона.

Дослідження проводили в усіх регіонах України, крім винятком Криму і ОРДЛО. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, в грудні, згідно з дослідженням фонду "Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва" спільно з Центром Разумкова, 45,9% українців назвали Володимира Зеленського політиком року. На другому місці був п'ятий президент України Петро Порошенко з результатом 7,5%.

Далі українці назвали лідера партії "Батьківщина" Юлію Тимошенко (3,3%), спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова (2,8%), лідера партії "Опозиційна платформа - За життя" Юрія Бойка (2,7%).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram