ГоловнаПолітика

ЗМІ оприлюднили запис розмови нібито Трампа, Парнаса і Фрумана про Йованович

Запис було зроблено під час приватної вечері в квітні 2018 року.

ЗМІ оприлюднили запис розмови нібито Трампа, Парнаса і Фрумана про Йованович
Дональд Трамп и Игорь Фруман
Фото: politinfo.com.ua

Американські ЗМІ оприлюднили запис, на якому нібито президент США Дональд Трамп говорить про звільнення посла Сполучених Штатів в Україні Марі Йованович і військову допомогу Києву.

Associated Press пише, що запис було зроблено під час приватної вечері в квітні 2018 року в Trump International Hotel у Вашингтоні.

Журналісти припускають, що учасниками розмови були Лев Парнас та Ігор Фруман, колишні соратники особистого адвоката Трампа Рудольфа Джуліані.

На записі чути ймовірно Трампа: "Як довго вони протримаються в боротьбі з Росією?".

Після цього запитання співрозмовники переходять до теми звільнення Марі Йованович, яка на той час була послом США в Україні.

На записі чути голос, схожий на Парнаса: "Найбільша проблема там, я думаю, з чого нам потрібно почати, ми повинні позбутися посла". Пізніше можна почути, як він говорить Трампу: "Вона здебільшого ходить і каже всім: "Почекай, його притягнуть до відповідальності. Просто почекай".

"Позбудьтеся від неї", - сказав голос схожий на Трампа. "Приберіть її завтра. Мені байдуже. Приберіть. Ок? Зробіть це".

У коментарі телеканалу ABC в адміністрації Трампа сказали, що президент має право звільняти членів адміністрації, які не підтримують порядок денний, не заперечуючи участі Трампа в розмові, зафіксованій на записі.

Нагадаємо, експосол США в Україні під час надання свідчень у Палаті представників США заявила, що глава держави особисто домагався її відставки. За словами Йованович, ще в березні 2019 року їй в Держдепартаменті пропонували очолювати американську місію в Києві до 2020 року, але наприкінці травня несподівано звільнили, не пояснивши причин.

Лев Парнас є діловим партнером особистого адвоката президента США Руді Джуліані. Трамп багаторазово заявляв, що не знайомий з Парнасом, проте підприємець надав демократам і журналістам матеріали, що спростовують слова глави держави, зокрема спільні фотографії Трампа і Парнаса, а також вітальну листівку на адресу Парнаса з підписом президента США. В інтерв'ю низці ЗМІ він також переказував зміст розмови після Йованович з Трампом.

Прокуратура США проводить розслідування щодо Джуліані і бізнесменів Парнаса та Ігоря Фрумана, який теж був присутній на вечері. Останніх звинувачують у порушенні правил фінансування виборчих кампаній - вони перераховували занадто великі пожертвування на користь організації, яка виступає на підтримку переобрання Трампа, а за фактичним донором було приховане реальне джерело коштів.

Сенат США 21 січня почав розглядати конкретні обвинувачення на адресу Дональда Трампа. Демократи звинувачують президента в тому, що він домагався від України проведення розслідування щодо свого ймовірного суперника на майбутніх президентських виборах Джозефа Байдена. Крім того, Трамп призупинив військову допомогу Україні з метою чинення тиску на Київ, стверджують демократи.

Процедура імпічменту може бути завершена перед запланованим на 4 лютого виступом президента в Конгресі США з промовою про становище нації. Очікується, що обвинувачення з Трампа будуть зняті, оскільки республіканці мають більшість у Сенаті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram