ГоловнаПолітика

Заступник голови МЗС закликав Польщу разом боротися з російським історичним ревізіонізмом

"Коли ми пліч-о-пліч, важко знайти силу, здатну кинути виклик нашому альянсу".

Заступник голови МЗС закликав Польщу разом боротися з російським історичним ревізіонізмом
Фото: EPA/UPG

Заступник міністра закордонних справ Василь Боднар вважає, що Україна й Польща мають об'єднати зусилля в боротьбі з пропагандистськими атаками з боку Росії.

Про це йдеться в його колонці на ZN.ua.

"Коли ми стоїмо пліч-о-пліч, важко знайти на континенті силу, здатну кинути виклик нашому альянсу, - це теж доведено історією. У зв'язку з цим спроби Росії протягом останніх років після початку російської агресії проти України - безпосередньо або за допомогою своїх агентів впливу і різних маніпулятивних технологій - вбити "клин історії" у відносини між нашими народами провалилися і не дали змоги їхнім розробникам досягти поставленої мети. І не досягнуть, якщо ми й надалі будемо діяти спільно та довірливо", - написав Боднар.

Заступник міністра наголосив, що Україна давно відчула на собі ціну пропаганди Росії, яка "з давніх-давен демонструє дар красти не тільки чужі території, а й чужу історію, як, наприклад, історію України-Русі". А тепер ці самі методи Кремль застосовує проти Польщі.

"В історії початку Другої світової війни я поділяю позицію польського Сейму, викладену у відповідній Постанові: до вибуху Другої світової війни 1 вересня 1939 року призвели два тодішніх тоталітарних режими - гітлерівська Німеччина і сталінський Радянський Союз. Наслідки їхньої змови - руйнівна війна і мільйони людських жертв, спричинених як бойовими діями, так і масовими політичними репресіями та переслідуваннями з боку радянського режиму в післявоєнні роки", - зазначив Боднар.

На думку заступника міністра закордонних справ, відсіччю російській пропаганді має стати поглиблення україно-польської співпраці та діалогу на всіх рівнях.

Нагадаємо, що наприкінці 2019 року, між Польщею та Росією почалася суперечка про відповідальність СРСР за початок Другої світової війни.

19 грудня Путін під час пресконференції заявив, що СРСР не окупував Польщу у вересні 1939 року, а "ввів свої війська в країну, яка була дезінтегрованою, а влада вже не контролювала ситуацію". Також Путін висловив думку, що Польща сама була агресором, коли восени 1938 року захопила частину Чехословаччини.

У відповідь прем'єр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Путін свідомо намагається оббрехати Польщу. Політик наголосив, що СРСР на початку Другої світової війни був агресором, а Сталін - союзником Гітлера.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram