ГоловнаПолітика

Польща має намір вимагати від Росії репарації за Другу світову війну

Качинський сумнівається, що нинішнє покоління дочекається цих виплат.

Польща має намір вимагати від Росії репарації за Другу світову війну
Лидер "ПиС" Ярослав Качиньский
Фото: EPA/UPG

Лідер керівної польської партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський заявив, що Росія має заплатити Польщі репарації за Другу світову війну.

Про це він сказав у інтерв'ю Bild.

Качинський не назвав суми ймовірних репараційних вимог до оголошення результатів роботи спеціальної комісії, зазначає DW.

При цьому польський політик висловив сумнів, що за життя нинішнього покоління Москва визнає свою відповідальність серед іншого й за "знищення економіки Польщі, доріг, заводів, історичних будівель і культурних цінностей". Але, наголосив Качинський, "наші вимоги не мають терміну давності" і "Росія має платити".

Глава PiS також звинуватив російського президента в бажанні переписати історію, переключити увагу на Польщу, щоб замаскувати роль його країни "в початку Другої світової війни та її наслідках".

Але, за словами Качинського, світ знає правду. "Це був сталінський Радянський Союз, який 17 вересня 1939 року напав на Польщу. Це були радянські солдати і кати НКВС, які вбили 1940 року в Катині та в інших місцях сотні тисяч польських офіцерів. Але поляки як жертви, а росіяни як злочинці - така роль Путіну не подобається", - зазначив політик.

Нагадаємо, що наприкінці 2019 року, між Польщею та Росією почалася суперечка про відповідальність СРСР за початок Другої світової війни.

19 грудня Путін під час пресконференції заявив, що СРСР не окуповував Польщі у вересні 1939 року, а "ввів свої війська в країну, яка була дезінтегрована, а влада вже не контролювала ситуації". Також Путін висловив думку, що Польща сама була агресором, коли восени 1938 року захопила частину Чехословаччини.

У відповідь прем'єр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Путін свідомо намагається оббрехати Польщу. Політик наголосив, що СРСР на початку Другої світової війни був агресором, а Сталін - союзником Гітлера.        

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram