ГоловнаПолітика

Зеленський пояснив прагнення до прямого діалогу з Путіним бажанням повернути людей і закінчити війну

Повернення людей для президента України важливіше від питань етикету, "дипломатично чи не дипломатично".

Зеленський пояснив прагнення до прямого діалогу з Путіним бажанням повернути людей і закінчити війну
Фото: EPA/UPG

Президент України Володимир Зеленський заявив, що йде на прямий діалог з президентом Росії Володимиром Путіним, тому що тільки так можна повернути на батьківщину утримуваних на окупованому Донбасі, в Криму і на території РФ українців і спробувати завершити війну.

Про це він сказав в інтерв'ю ізраїльському "9 каналу".

"Повернення моряків і кораблів - це відносини, не пов'язані з "Мінськом" і нормандським форматом, це прямий діалог між мною і президентом Російської Федерації. А як інакше? По-іншому ми нічого не закінчимо, нікого не повернемо. Є люди, які на тому боці перебувають у в'язницях, громадяни України, активісти, кримчани, яких перевезли на територію Росії. З ким мені вирішувати ці питання? Мені треба їх вирішувати з тим, хто все вирішує там, - це президент Російської Федерації", - цитує главу української держави Інтерфакс-Україна.

Зеленський вказав, що повернення людей для нього важливіше від питань етикету, "дипломатично чи не дипломатично".

"Це, чесно кажучи, без мене. Буде можливість - через кілька років. А до цього є можливість закінчити цю війну, кровопролиття", - зазначив він.

Раніше повідомлялося про ймовірність зустрічі Зеленського з Путіним в Ізраїлі у кулуарах форуму пам'яті Голокосту.

Однак 23 січня Зеленський відмовився від участі у форумі разом з українською делегацією, віддавши своє право на його відвідування людям, що пережили Голокост, яким не вистачило місць. Замість участі в церемонії з Путіним Зеленський помолився біля Стіни плачу.

У Кремлі підтвердили, що ймовірна зустріч Зеленського з президентом РФ Путіним в Єрусалимі не відбулася.

Путін і Зеленський бачилися 9 грудня в Парижі на зустрічі лідерів нормандської четвірки (Україна, Франція, Німеччина, Росія). Тоді Володимир Зеленський погодився затвердити особливий статус Донбасу на постійній основі, а також на обмін полоненими у форматі "всіх узгоджених на всіх узгоджених".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram