ГоловнаПолітика

Зеленський зустрівся з прем'єром Ізраїлю Нетаньягу

Зеленський розповів три історії про українців, які боролися проти нацизму в часи Другої світової, в тому числі й історію своєї родини.

Зеленський зустрівся з прем'єром Ізраїлю Нетаньягу
Володимир Зеленський та Беньямін Нетаньяху
Фото: Скриншот

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу. Трансляцію зустрічі оприлюднили в Facebook ОПУ.

"Для мене висока честь бачити вас тут як гостя ... Ми зустрілися з вами, щоб обговорити посилення і поглиблення наших взаємин. Ми обговоримо співпрацю в галузі IT і туризму, ми обговоримо, як ми можемо разом протистояти проти сил і режимів, які зазіхають", - повідомив Нетаньягу.

"Я хотів би вам сказати відверто, це честь - представляти український народ і вшановувати пам'ять жертв Голокосту. Український народ як ніхто розуміє трагедію і велику кількість втрачених життів, українських євреїв", - заявив Зеленський.

Український президент зачитав лист, адресований усім євреям з приводу трагедії Голокосту. Він розповів три історії про Голокост і Другу світову війну.

У них ішлося про пережиті трагедії єврейських сімей на території України. Перша - про завідувачку садка в Криму, яка переховувала єврейських дітей і видавала їх за кримських татар. Сейде Аріфова врятувала 88 дітей.

Друга історія про полоненого концтаборів, який відмовився від дострокового звільнення.

"Якщо я не буду тут, хто допоможе цим людям пройти всі страждання? Вони відійдуть у вічність зі своїми гріхами, із глибоким розчаруванням, яке супроводить їх у пекло", - говорив він у листі, написаному своїм шістьом дітям, які чекали на нього вдома.

Це був український священник, який видавав євреєм документи про хрещення, за що його заслали в концтабір. Його звали Омелян Ковч.

"Твоя національність, релігія, вік, стать, втрачають значення, якщо є добре серце, яке протистоїть злу", - сказав український президент.

Третя історія - про сім'ю, де було четверо братів. Троє з них стали жертвами Голокосту і були розстріляні окупантами, які увірвалися в Україну. Залишився один брат, який був на фронті і повернувся живим, зробивши внесок у перемогу над нацизмом.

"Через два роки після війни в нього народився син, потім народився онук. Цей онук став президентом, який зараз стоїть перед вами, пане прем'єре", - розповів свою історію Зеленський. 

Нагадаємо, 23 січня Зеленський відмовився від участі у форумі разом з українською делегацією, віддавши своє право на його відвідування людям, які пережили Голокост, але яким не вистачило місць.

Замість участі в церемонії з Путіним Зеленський помолився біля Стіни плачу. Пізніше стало відомо, що під час робочого візиту в Ізраїль 24 січня президент Володимир Зеленський проведе зустрічі з президентом Реувеном Рівліном і прем'єром Беньяміном Нетаньягу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram