ГоловнаПолітика

Харківська мерія знову готується перейменувати проспект Григоренка на честь Жукова

Попереднє рішення успішно оскаржили в суді.

Харківська мерія знову готується перейменувати проспект Григоренка на честь Жукова
Памятник генералу Жукову в Харькове
Фото: КП

Мер Харкова Геннадій Кернес доручив підготувати перейменування проспекту Петра Григоренка на честь радянського маршала Жукова.

Про це йдеться в розпорядженні №7 від 20 січня, оприлюдненому на сайті міськради Харкова.

Сучасний проспект Петра Григоренка виник під час забудови житлового масиву Селекційна Станція і з кінця 1960-х називався Стадіонна вулиця. У 1983 році її перейменували у вул. 60-річчя СРСР, у 1990-му рішенням виконкому - в просп. Маршала Жукова.

17 травня 2016 року рішенням губернатора області Ігоря Райніна на підставі закону про декомунізацію проспекту було присвоєно ім'я генерала-дисидента Петра Григоренка.

19 травня 2019 року Харківська міськрада вирішила перейменувати проспект назад на честь Жукова, але це рішення вдалося скасувати в судовому порядку.

Інститут національної пам'яті заявляв, що повернення імені проспекту Петра Григоренка маршала Жукова - це порушення закону, за яке може загрожувати кримінальна відповідальність за ст. 436-1 Кримінального кодексу.

Жуков займав керівні посади у вищих органах влади й управліннях СРСР, а також у Комуністичній партії Радянського Союзу і, за законом "Про присвоєння юридичним особам та об'єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних і святкових дат, назв і дат історичних подій", називати його ім'ям вулиці не можна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram