ГоловнаПолітика

Українська делегація в ПАРЄ вирішила не обмежуватися темою війни з Росією

"Для нас важливо бути трендсетерами".

Українська делегація в ПАРЄ вирішила не обмежуватися темою війни з Росією
Фото: Макс Требухов

Депутатка Верховної Ради Єлизавета Ясько розповіла про зміни в позиції нової української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи порівняно з попереднім скликанням.

"Ми хочемо порушувати не тільки теми, пов'язані з антиросійськими настроями. Зрозуміло, що ми будемо це робити, це наша національна позиція. Але для нас важливо, щоб ми говорили і про те, чим живуть європейці", - заявила вона в інтерв'ю "НВ".

У той самий час вона підкреслила, що війна на Донбасі і оскарження повноважень російської делегації залишаться в порядку денному українських делегатів.

"Це є частиною нашої діяльності. Але ми не повинні цим обмежуватися. Така європейська платформа, як ПАРЄ - це платформа для нас, де ми можемо захищати питання Криму, Донбасу, де ми можемо дипломатично боротися проти Росії. Але крім того, потрібно обов'язково займатися європейськими і світовими питаннями. Ми повинні відійти від периферійного розуміння зовнішньої політики. Для нас важливо бути трендсетерами. Ми повністю підтримуємо позицію тієї [попередньої] делегації. Але ми вважаємо, що цього недостатньо для розвитку дипломатичних відносин і вибудовування довіри, кооперації на новому рівні", - сказала Ясько.

Депутатка підкреслила, що співробітництва з делегацією Росії не буде, але діалог можливий.

"Якщо в дебатах Росія говорить про неправильні і фейкові наративи, звісно, ми повинні відповідати, вступати в діалог, доносити свою позицію. Але це не означає, що ми повинні дружити з ними і забувати, хто агресор. Правда і міжнародне право на нашому боці", - сказала Ясько.

Нагадаємо, що українська делегація проігнорувала осінню сесію ПАРЄ 2019 року на знак протесту проти повернення Росії права голосу, але 2020 року продовжить роботу.

Найближчу сесію ПАРЄ заплановано на 27-31 січня в Страсбурзі (Франція).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram