ГоловнаПраво

У Раді попросили КС розглядати судові реформи Зеленського і Порошенка разом

Судді розглянуть прохання за зачиненими дверима.

У Раді попросили КС розглядати судові реформи Зеленського і Порошенка разом
Фото: Вікторія Матола

Представниця Верховної Ради в Конституційному Суді Ольга Совгиря подала клопотання про об'єднання провадження з приводу судової реформи Володимира Зеленського і судової реформи Петра Порошенка.

Про це вона заявила під час засідання КС, який розглядає подання Верховного Суду щодо конституційності окремих положень закону Зеленського.

За її словами, зараз Європейський суд з прав людини розглядає скаргу окремих суддів Верховного Суду України, що підпадає під ліквідацію в рамках реформи судоустрою 2016 року.

Судді Верховного Суду України подали скаргу до Конституційного Суду щодо закону №1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів". Її розгляд уже відбувається в закритому засіданні КС.

Совгиря вважає, що це провадження треба об'єднати з провадженням, відкритим за скаргою Верховного Суду щодо закону №193-IX "Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів" і деяких законів України щодо діяльності органів судового самоврядування".

За словами голови Верховного Суду Валентини Данішевської, ці провадження не можна об'єднати, тому що вони на різних стадіях розгляду, а також мають різний предмет розгляду.

Судді КС проголосували за розгляд цього клопотання в закритій частині.

Нагадаємо, сьогодні проходить друге засідання КС у рамках відкритого розгляду скарги Верховного Суду про впровадження судової реформи Володимира Зеленського, яка передбачає, зокрема, скорочення складу Верховного Суду з 200 до 100 осіб.

Як відомо, Верховний Суд створили в рамках судової реформи 2016 року. Судді Верховного Суду України та вищих спецсудів, які не брали участі або не пройшли конкурсний відбір, підпадали під переведення в апеляційну інстанцію. Якщо вони заперечували, то могли бути звільнені.

Процедура ліквідації Верховного Суду України та вищих спецсудів поки що не завершена.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram