ГоловнаПолітика

РНБО включить у Стратегію нацбезпеки умиротворення Росії

Україна намагатиметься зменшити ймовірність ескалації конфлікту з Росією.

Під головуванням президента Володимира Зеленського відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони, на якому була розглянута Стратегія національної безпеки України "Безпека людини - безпека країни".

Фото: president.gov.ua

Пресслужба глави держави відзначає, що, за словами президента, засідання має консультативно-дорадчий характер.

Президент запропонував усім учасникам засідання протягом тижня детально опрацювати проєкт Стратегії, представленої секретарем РНБО Олексієм Даніловим, і подати свої пропозиції.

Фото: president.gov.ua

Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що в основу документа покладено виборчу програму президента, яку підтримала переважна більшість населення країни. До підготовки проєкту залучалися Національний інститут стратегічних досліджень, державні органи, інститути громадянського суспільства, а також іноземні експерти.

Данілов підкреслив, що ключовими аспектами Стратегії є людина, її життя, здоров'я, честь, гідність, недоторканність і безпека. Кінцева мета реалізації - твердження вільної, багатої, безпечної країни, в якій панує право, де кожен може реалізувати свої таланти і здібності.

Директор Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Литвиненко повідомив, що проєкт Стратегії був розроблений відповідною робочою групою та представлений, зокрема, в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі в грудні минулого року, де отримав позитивну оцінку.

В основу діяльності пропонується покласти три основних принципи: розвиток оборонних і можливостей, які зробили б збройну агресію проти України шляхом збільшення ціни цієї агресії; здатність суспільства і держави швидко і адекватно реагувати на зміну середовища безпеки і підтримувати стале функціонування своїх основних механізмів; розвиток стратегічних відносин з ключовими іноземними партнерами, насамперед з Європейським Союзом і державами - членами НАТО, прагматичну співпрацю з іншими країнами і міжнародними організаціями на основі національних інтересів України.

Фото: president.gov.ua

Пріоритетними напрямками політики національної безпеки в проєкті Стратегії визначається забезпечення незалежності і державного суверенітету, суспільний розвиток, перш за все - розвиток людського капіталу, захист прав, свобод і законних інтересів громадян України, європейська та євроатлантична інтеграція (створення необхідних умов для набуття повноправного членства в ЄС та НАТО), відновлення територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів України.

Реалізація цих пріоритетів буде забезпечуватися шляхом відновлення миру і державного суверенітету на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, здійснення комплексу міжнародно-правових, політико-дипломатичних, заходів безпеки, гуманітарних та економічних заходів "Крим - це Україна". Також пропонується вжити заходів для зменшення ймовірності ескалації конфлікту з РФ і напруження у двосторонніх відносинах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram