ГоловнаПолітика

Рада прийняла заяву щодо кримінального переслідування нацгвардійця Марківа в Італії

За документ проголосували 323 нардепи.

Рада прийняла заяву щодо кримінального переслідування нацгвардійця Марківа в Італії
Виталий Маркив во воремя суда
Фото: Радио Свобода

Верховна Рада України підтримала за основу та в цілому проєкт постанови №2717 "Про заяву Верховної Ради України у зв'язку з кримінальним переслідуванням старшого сержанта Національної гвардії України Віталія Марківа в Італійській Республіці". Про це повідомляє "РБК-Україна".

За документ проголосували 323 нардепи.

Згідно з опублікованою на сайті Ради постановою, парламент вважає, що справа Марківа продемонструвала очевидні порушення принципів верховенства права, гарантій на справедливий суд і одного з ключових принципів кримінального процесу - презумпцію невинності.

"Процес проходив у глибоко антиукраїнській атмосфері, докази сторони обвинувачення базувалися на чутках і упередженнях, суд відхилив запит на проведення огляду місця події на горі Карачун (представлений захистом Марківа), а ймовірну причетність російської та проросійської сторін, присутніх там під час трагедії, не розслідували. Відзначено, що під час судового розгляду не було надано чітких однозначних доказів провини українських військових загалом і Віталія Марківа зокрема", - сказано в тексті постанови.

Парламент протестує проти звинувачення України в порушенні міжнародного гуманітарного права і залучення Української держави до цієї справи як цивільного відповідача, оскільки це суперечить основним принципам міжнародного права.

"Верховна Рада України категорично засуджує використання неприйнятних формулювань у матеріалах вироку, згідно з яким українська армія є "повсталими українцями, які захопили "Карачун", стверджується, що "стріляти в цивільних було звичним способом дій української армії і НГУ", а військові дії на сході України названо "безупинною громадянською війною", - підкреслюється в документі.

ВР ухвалила звернутися до президента Італії спільно з парламентом республіки з проханням у рамках своїх повноважень забезпечити прозорість, об'єктивність і неупередженість апеляційного провадження стосовно Віталія Марківа.

Нагадаємо, 12 липня суд міста Павія (Італія) засудив українського військового Марківа до 24 років позбавлення волі. Жорстокість вироку здивувала навіть прокурора, який просив 17 років ув'язнення.

У листопаді 2019 року Україна подала апеляцію у справі Марківа.

The New York Times написав матеріал, в якому повідомлялося, що Італійський суд використовував фейкові матеріали російських і сепаратистських ЗМІ у справі Віталія Марківа. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram