ГоловнаПолітика

Пристайко попросив пробачення за дії посольства України в Ірані після авіакатастрофи

Пристайко попросив пробачення за поспішні заяви посольства, в яких було озвучено інформацію іранської сторони.

Пристайко попросив пробачення за дії посольства України в Ірані після авіакатастрофи
Фото: Макс Левин

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко попросив пробачення за реакцію посольства України в Ірані після авіакатастрофи літака МАУ.  Про це міністр заявив, виступаючи у Верховній Раді під час години запитань до уряду.

"Я як міністр закордонних справ прошу пробачення за дії посольства (України в Ірані). Це була перша реакція в стані шоку, яке пережило наше посольство, прибувши на місце, де загинули наші люди, де було збито літак, де залишаються уламки літака, тіла. Посольство зробило помилку, озвучивши інформацію, отриману від офіційної іранської сторони, не вказавши «за інформацією іранської сторони»", - сказав Пристайко.

За його словами, від таких відповідальних заяв посольству потрібно було утриматися. Єдине, що виправдовує посольство - воно намагалося якнайшвидше поінформувати громадян. У першу чергу сім'ї тих громадян, які загинули, а також сім'ї іноземних пасажирів про те, що ця трагедія сталася.

"Ми спробували максимально швидко усунути цю проблему, зняли цю заяву з сайту посольства і далі були більш обережними в наших висловлюваннях. Я прошу пробачення насамперед у сімей жертв авіакатастрофи", - сказав Пристайко.

Він також зазначив, що зараз уряд працює з міжнародними партнерами, щоб поліпшити ситуацію з розслідуванням і, "напевно, забрати частину ініціативи в компаній, які приймають остаточне рішення щодо польотів (про закриття повітряного простору) за відсутності офіційних попереджень.

За інформацією уряду, одна із західних європейських компаній розвернула свій літак, проте тільки в той момент, коли стало відомо про катастрофу українського судна.

Нагадаємо, рятувальники прибули до Ірану 9 січня, після того як 8 січня розбився пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії МАУ. У складі делегації ДСНС було 45 фахівців.

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково. Повну відповідальність за катастрофу авіалайнера взяв на себе Корпус вартових ісламської революції.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов розповів The Washington Post, що українські розслідувачі ще до визнання Ірану розуміли, що літак "Міжнародних авіаліній України" було знищено ракетою, але керівництво країни воліло дотримуватися нейтральної та дипломатичної позиції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram